Vaření v karanténě: Co připravit z trvanlivých potravin, které máte doma

Vaření v karanténě: Recepty ze surovin, co máte doma Canva

Nakoupili jste velké množstvím trvanlivých potravin a už nevíte, co z nich vařit, abyste nemuseli dvakrát jíst to samé? Máme pro vás tipy, co uvařit z těstovin, rýže, brambor i luštěnin v době karantény, abyste nemuseli do obchodu.

Přečtěte si také

Vyrobte si vlastní čisticí prostředky – je to levnější a bez zbytečné chemie
Vyrobte si vlastní čisticí prostředky – je to levnější a bez zbytečné chemie

Jestli vám už dochází inspirace, co připravit z trvanlivých potravin, máme pro vás hned několik nápadů, čím ozvláštníte jídelníček v době karantény. 

Těstoviny

Zásoby těstovin si udělala většina z nás. Jedná se o potravinu, která se hodí pro přípravu teplého oběda nebo lehké večeře v podobě studeného těstovinového salátu. Skvěle se využijí jako příloha, ale můžete je i zapéct s uzeninou a vejcem rozšlehaným ve smetaně. 

  • příloha k masu 
  • zapečené šunkofleky
  • studený těstovinový salát se zeleninou 
Těstoviny jsou sázka na jistotu – jen tak se nezkazí a receptů z nich je opravdu spousta Canva

Rýže

Rýži má doma každý z nás. Skvěle se hodí jako příloha k omáčkám. Vděčné je i rizoto, do kterého můžete spotřebovat v podstatě jakoukoli zeleninu a maso, co doma najdete. Nebo si zavzpomínejte na školní léta, zamíchejte do rýže sklenici kompotu a pusťte se do sladkého nákypu!

  • příloha k omáčkám
  • rizoto
  • sladký rýžový nákyp

Zásoby rýže se hodí mít vždy po ruce

Hrách, fazole a cizrna

Použít můžete sušené luštěniny, ale i ty v nálevu, které najdete doma v plechovce. Víc času teď má však asi každý z nás, a proto se využití sušených surovin vůbec nebojte. Stačí je den předem namočit a poté uvařit doměkka, třeba v tlakovém hrnci, kde vám to nezabere více než hodinu.

  • kaše s chlebem a uzeninou
  • polévka
  • dip k zelenině nebo chipsům

Kuskus a kroupy

Stačí uvařit kuskus nebo kroupy podle návodu, hodit k nim hrst vařených hub a dochutit kořením, a máte rychlou večeři na stole. Kroupy se skvěle hodí i do bramborové kaše.

  • rizoto, respektive krupoto s houbami
  • studené saláty
  • příloha k masům
  • do polévek
Hranolky, kaše či bramboráky. Brambory kuchyním nepochybně vládnou, a to nejen v podobě příloh Pixabay / Pexels

Brambory

Asi nejvděčnější zeleninou, kterou doma najde snad každý, jsou brambory. Pokud jejich zásobu máte doma, hlady neumřete, a ještě si pochutnáte denně na jiných jídlech.

Tip: Inspirujte se i naším receptem na poctivé bramboráky, které vám budou mizet pod rukama.

Uvaříte z nich:

A překvapivě dobře fungují také v dezertech!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz