Švestkové chutney s chilli
Ilustrační foto: Victoria Kondysenko / Shutterstock.com
Švestkové chutney je výborné k pečenému masu, ale i k sýrům nebo paštice. Ne každý fandí kombinacím sladkého ovoce a masa, když se ale švestky spojí s chilli a celé se to dochutí kořením, vznikne chutney, kterému málokdo odolá.
Recept švestkové chutney s chilli vás vyjde na 10 Kč za 1 porci.
8 porcí uvaříte
za 80 Kč.
-
1,5
kg
-
3
ks
-
1
lžíce
-
300
g
-
1
špetka
-
-
10
ks
-
2
lžičky
-
-
-
-
150
ml
-
100
ml
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět
na e-mail [email protected].
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte směs koření. Do mističky nasypte mletý zázvor a 2 lžičky skořice, v hmoždíři utlučené hořčičné semínko a hřebíčky a nastrouhejte asi ¼ muškátového oříšku, přidejte sůl. Vše promíchejte.
-
V kastrůlku se silnějším dnem rozpusťte sádlo a dozlatova na něm opečte nakrájenou šalotku.
-
Poté přisypejte koření i nakrájené chilli papričky a nechte chvilku rozvonět.
-
Nakrájejte si švestky na menší kousky a přidejte je společně s cukrem do kastrůlku. Za chvilku začnou švestky pouštět šťávu a cukr se rozpustí. Poté zalijte červeným vínem a počkejte chvíli, než se vypaří alkohol.
-
Nakonec přilejte vinný ocet a nechte chutney probublávat asi 30 minut. Pokud by se vám zdálo, že se směs přichytává, stáhněte teplotu a podlijte lžicí vody.
-
Chutney ochutnejte a v případě potřeby můžete ještě dokyselit či dosladit. Záleží jen na vašich chutích.
-
Hotovou směs přendejte do čistých sklenic a uzavřete víčkem.
Tip
- Pro delší výdrž je dobré chutney sterilizovat. Ať už klasicky v zavařovacím hrnci nebo v troubě.
- Místo švestek můžete použít také blumy.
Líbil se vám recept Švestkové chutney s chilli? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.
Recepty, které by vás mohly zajímat