1/0
Fermentovaná ovesná kaše může proměnit vaši snídani v jedinečný zážitek. Nabízí nejen výbornou chuť, ale i zdravotní přínosy díky procesu kvašení. Ten napomáhá odbourávat obtížně stravitelné látky v ovesných vločkách, zvyšuje jejich nutriční hodnotu a usnadňuje vstřebávání živin. Stačí ovesné vločky přes noc namočit – jde o jednoduchý krok, díky kterému získáte maximum z této výživné potraviny. Připravte si fermentovanou kaši doma snadno a začněte den plní energie a vitality.
Nasypte ovesné vločky do misky nebo hrnce – podle toho, zda je později budete vařit, nebo konzumovat za studena.
Vločky zalijte vlažnou vodou tak, aby byly celé ponořené. Dobře promíchejte, aby se voda dostala ke všem vločkám.
Přikryjte nádobu poklicí nebo malým talířkem, aby byl obsah chráněný, ale mohl dýchat. Nechte vločky stát na kuchyňské lince po dobu 8 až 12 hodin, ideálně přes noc.
Chcete-li fermentaci podpořit a urychlit, můžete přidat lžíci startéru – například kefíru, syrovátky nebo kombuchy. Tento krok je volitelný.
K fermentovaným vločkám jednoduše přidejte suroviny podle své chuti – například ovoce, ořechy, semínka, jogurt, tvaroh nebo sladidlo.
Doslaďte podle chuti – např. medem, javorovým či datlovým sirupem.
Navrch můžete přidat čerstvé ovoce, nasekané ořechy, semínka, čokoládu nebo lžíci tvarohu či bílého jogurtu pro zvýšení obsahu bílkovin.
Vložte fermentované vločky do hrnce. Zalijte je malým množstvím vody nebo mléka – množství zvolte podle požadované konzistence (hustší nebo řidší kaše).
Přidejte oblíbené koření – například skořici, vanilku nebo kardamom. Přiveďte směs k varu a vařte krátce, maximálně 1–2 minuty.
Tímto způsobem zachováte co nejvíce citlivých vitamínů, jako je B1, kyselina listová či kyselina pantotenová, které se při delším vaření ničí.
Líbil se vám recept Fermentovaná ovesná kaše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.