Fermentovaná ovesná kaše

Čas přípravy: 8 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
2. října
Fermentovaná ovesná kaše v miskách s třešněmi Ilustrační foto: Sunvic / Shutterstock.com

Fermentovaná ovesná kaše může proměnit vaši snídani v jedinečný zážitek. Nabízí nejen výbornou chuť, ale i zdravotní přínosy díky procesu kvašení. Ten napomáhá odbourávat obtížně stravitelné látky v ovesných vločkách, zvyšuje jejich nutriční hodnotu a usnadňuje vstřebávání živin. Stačí ovesné vločky přes noc namočit – jde o jednoduchý krok, díky kterému získáte maximum z této výživné potraviny. Připravte si fermentovanou kaši doma snadno a začněte den plní energie a vitality.

Ingredience

Fermentace

Teplá varianta

Recept

Fermentace

  • 1

    Nasypte ovesné vločky do misky nebo hrnce – podle toho, zda je později budete vařit, nebo konzumovat za studena.

  • 2

    Vločky zalijte vlažnou vodou tak, aby byly celé ponořené. Dobře promíchejte, aby se voda dostala ke všem vločkám.

  • 3

    Přikryjte nádobu poklicí nebo malým talířkem, aby byl obsah chráněný, ale mohl dýchat. Nechte vločky stát na kuchyňské lince po dobu 8 až 12 hodin, ideálně přes noc.

  • 4

    Chcete-li fermentaci podpořit a urychlit, můžete přidat lžíci startéru – například kefíru, syrovátky nebo kombuchy. Tento krok je volitelný.

Příprava kaše

  • 1

    K fermentovaným vločkám jednoduše přidejte suroviny podle své chuti – například ovoce, ořechy, semínka, jogurt, tvaroh nebo sladidlo.

  • 2

    Doslaďte podle chuti – např. medem, javorovým či datlovým sirupem.

  • 3

    Navrch můžete přidat čerstvé ovoce, nasekané ořechy, semínka, čokoládu nebo lžíci tvarohu či bílého jogurtu pro zvýšení obsahu bílkovin.

Teplá varianta

  • 1

    Vložte fermentované vločky do hrnce. Zalijte je malým množstvím vody nebo mléka – množství zvolte podle požadované konzistence (hustší nebo řidší kaše).

  • 2

    Přidejte oblíbené koření – například skořici, vanilku nebo kardamom. Přiveďte směs k varu a vařte krátce, maximálně 1–2 minuty.

  • 3

    Tímto způsobem zachováte co nejvíce citlivých vitamínů, jako je B1, kyselina listová či kyselina pantotenová, které se při delším vaření ničí.

Zajímavé tipy
  • Nádobu s fermentovanými vločkami nedávejte do chladu, protože nízká teplota výrazně zpomaluje nebo zastavuje fermentaci.
  • Vyzkoušejte také ovesnou kaši s jablky a skořicí podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Fermentovaná ovesná kaše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.