1/0
Představte si lahodný tvarohový koláč, posypaný šťavnatými ostružinami a křupavými mandlemi – taková dobrota se na stole dlouho neohřeje. Ať už ho připravíte na slavnostní oběd, nebo si ho vychutnáte s rodinou v klidnou neděli, tento koláč zaručeně potěší každého u stolu.
V misce smíchejte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce cukru a nechte kvásek asi 10 minut odpočívat.
Mouku prosejte do velké mísy, přidejte kvásek, zbytek cukru, vanilkový cukr a máslo. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Hnětení potrvá minimálně 15 minut.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 45 minut.
Připravte náplň: prošlehejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, škrobem a mlékem do hladkého krému.
Vykynuté těsto položte na lehce pomoučený vál a rozválejte na velikost plechu. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Udělejte po okrajích těsta lehký lem.
Na těsto rozetřete tvarohovou náplň, posypte ostružinami a jemně zatlačte. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
Rozehřejte troubu na 180 °C. Žloutek smíchejte s lžící vody a potřete okraje koláče. Posypte mandlemi a pečte 30–40 minut dozlatova. Při rychlém tmavnutí povrchu zakryjte koláč alobalem.
Upečený koláč nechte zcela vychladnout, ozdobte čerstvými ostružinami a poprašte moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Tvarohový koláč s ostružinami a mandlemi? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.