1/0
Léto a zralé ovoce? Nerozlučná dvojka! Právě teď je ten pravý čas využít čerstvé meruňky a vykouzlit z nich něco sladkého. Co třeba šťavnatý tvarožník, který voní po rumu a každým soustem potěší chuťové buňky? Tento dezert je jemný, lehký a doslova si říká o letní odpoledne na terase. Tak zapněte troubu – vůně čerstvě upečeného koláče vás přesvědčí, že to stálo za to.
Meruňky rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecky a dáme je na dvě hodiny marinovat do rumu.
Zapékací formu vymažeme tukem a troubu si včas předehřejeme na 180 °C.
Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme pevný sníh.
Žloutky utřeme do pěny s vanilkovým a krupicovým cukrem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh. Do vzniklé směsi opatrně vmícháme sníh z bílků.
Formu naplníme tvarohovou směsí, navrch poklademe naložené meruňky (rum nevyléváme) a pečeme přibližně 25 minut při 180 °C.
Poté meruňky posypeme cukrem a necháme je krátce zkaramelizovat v troubě. Nakonec vše pokapeme zbylým rumem a podáváme.
Líbil se vám recept Tvarožník s meruňkami? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.