Domácí jahodový ocet

Čas přípravy: 15 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 66 Kč
Redakce Kupi.cz
17. června
Tři sklenice naplněné jahodovým octem. Ilustrační foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Vyrobte si svůj vlastní domácí jahodový ocet, který oživí vaše saláty i omáčky. S jednoduchou přípravou a několika týdny macerování si užijete chuť čerstvých jahod po celý rok. Tento ocet je perfektní i jako jedinečný dárek pro milovníky kvalitní kuchyně, stačí jej přelít do pěkné lahvičky a označit ručně psanou etiketou. A nejlepší na tom je, že ho zvládne připravit opravdu každý!

Recept domácí jahodový ocet vás vyjde na 33 Kč za 1 porci. 2 porce připravíte za 66 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 66 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Omyjte jahody pod studenou vodou a osušte je. Větší jahody nakrájejte, menší nechte celé.

  • 2

    Vyvařte sklenice ve vroucí vodě, aby byly sterilní. Nechte je oschnout na čisté utěrce.

  • 3

    Připravené jahody rozdělte do sklenic a zalijte octem, aby byly ponořené.

  • 4

    Uzavřete sklenice a uložte je na tmavé, chladnější místo, nepřekračující 20 °C.

  • 5

    Každý den jemně protřepejte sklenice. Po dvou týdnech ocet přefiltrujte do lahví.

  • 6

    Hotový ocet skladujte na chladném, tmavém místě. Vydrží minimálně rok.

Zajímavé tipy
  • Pokud připravujete jahodový džem nebo kompot, nezahazujte jahodové vršky. Mohou být skvělým základem pro ocet.
  • Vsaďte na kvalitní jablečný ocet - ideálně nepasterizovaný, pro nejlepší výsledky.
  • Zkuste obohatit chuť přidáním máty, bazalky nebo růžového pepře.
  • Hotový ocet v pěkné lahvičce nadchne každého, jako netradiční jedlý dárek.
  • Jahodový ocet je vynikající nejen do salátů, ale i na marinování, do omáček či jako základ limonády.

Líbil se vám recept Domácí jahodový ocet? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.