Nakládaná červená řepa

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 65 Kč
Redakce Kupi.cz
26. října 2023
Nakládaná červená řepa ve skleněné zavařovací sklenici na dřevěném prkénku Ilustrační foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Nakládaná červená řepa je plná vitamínů a využijete ji v průběhu celého roku jako doplněk k mnoha jídlům. Ať už ji připravujete pro rychlou spotřebu nebo ji budete zavařovat pro pozdější použití, skvěle se bude hodit především k masu, zelenině nebo do nejrůznějších salátů.

Recept nakládaná červená řepa vás vyjde na 13 Kč za 1 porci. 5 porcí připravíte za 65 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 65 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Řepu oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky, vložíme do uzavíratelných sklenic (ideálně o objemu 250 ml) tak, aby zbyl asi 1 cm volný okraj.

  • 2

    Do každé sklenice přidáme 2 stroužky oloupaného česneku a čerstvý kopr.

  • 3

    Do hrnce vlijeme ocet, vsypeme hořčičné semínko, kuličky pepře, bobkový list, cukr a sůl.

  • 4

    Za stálého míchání přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil.

  • 5

    Vypneme plamen, vmícháme ledovou vodu a vlijeme nálev k řepě. Krouživými pohyby se sklenicí lehce zatřepeme, aby se odstranil vzduch, uzavřeme a necháme vychladnout do pokojové teploty.

  • 6

    V lednici necháme marinovat nejméně 2 hodiny. Nezavařenou řepu je nutné spotřebovat do jednoho týdne.

  • 7

    Pokud chceme řepu uchovat déle, je nutné ji sterilovat při 90 °C asi 20 minut. Poté otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.

Líbil se vám recept Nakládaná červená řepa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.