Nadýchaný perník s čokoládou

Časová náročnost: 1 hod 15 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Perník s čokoládou a kokosovými lupínky Anna Kolásková

Nadýchaný perník s čokoládou je super zdravý díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru. Také je neskutečně vláčný a chutný.

Ingredience

Perník

Ozdobení perníku

Postup přípravy

Perník

  • 1
    Nejprve si předehřejeme troubu na 170 °C a poté postupně připravíme všechny ingredience.
  • 2
    Cuketu oloupeme a dužninu nastrouháme najemno – mělo by jí po nastrouhání být rovných 250 gramů.
  • 3
    Stejně tak najemno nastrouháme oloupaná jablka, těch by mělo být cca 100 gramů.
  • 4
    Nastrouhanou cuketu a jablka přendáme do cedníku a jemně z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Troška tekutiny ale zůstat může.
  • 5
    Nyní si připravíme všechny suché ingredience. Na váze odvážíme 350 g mouky (směs pšeničné a špaldové celozrnné) a přes síto ji prosejeme do velké mísy.
  • 6
    Do stejné mísy prosejeme také kakao, kypřicí prášek do perníku a přidáme skořici a sůl.
  • 7
    Vše dobře promícháme a mísu se suchou směsí zatím necháme stranou.
  • 8
    Smícháme postupně všechny mokré ingredience. Vezmeme čistou mísu a rozklepneme do ní 3 velká vejce, přidáme 70 g třtinového cukru, 50 ml slunečnicového oleje a 300 ml mléka. Vezmeme si na pomoc elektrický šlehač a vše dobře prošleháme.
  • 9
    Nyní budeme do mokré směsi postupně přidávat promíchanou mouku. Metličkou vše pečlivě promícháme.
  • 10
    Úplně nakonec přidáme do směsi nastrouhanou cuketu a jablka.
  • 11
    Vznikne nám kompaktní, ne příliš tekuté těsto. Vyšší plech vysteleme pečicím papírem a těsto na něj nalijeme.
  • 12
    Pěkně uhladíme a dáme perník péct do předehřáté trouby na 170 °C.
  • 13
    Pečeme 35 minut a poté případně ještě necháme 5–10 minut dojít ve vypnuté a pootevřené troubě.

Ozdobení perníku

  • 1
    Upečený perník necháme vychladnout na mřížce.
  • 2
    Vezmeme si ostružinovou marmeládu (2–3 lžíce) a perník navrchu rovnoměrně pomažeme.
  • 3
    Poté ve vodní lázni rozpustíme 100 gramů 85% čokolády s 30 gramy raw kokosového oleje, vzniklou promíchanou směs pomalu nalijeme na perník a rozetřeme nožem.
  • 4
    Nakonec perník posypeme plátky kokosu, ideálně jen ve středu každého čtverečku, jinak by se nám kvůli němu špatně krájel. Kudy povede řez perníkem, si můžeme předběžně načrtnout nožem.
  • 5
    Hotový perník necháme v chladu ztuhnout (nikoliv v lednici) a poté krájíme nožem, který jsme si namočili v horké vodě.
Tip
  • Místo kravského mléka můžete použít ovesno-sójové mléko.

Líbil se vám recept Nadýchaný perník s čokoládou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.