Šátečky s tvarohem

Časová náročnost: 2 hod 30 min
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Šátečky s tvarohem na bílém talíři Anna Kolásková

Nadýchané tvarohové šátečky zadělávané sádlem vyzkoušejte, pokud milujete kynuté těsto, ale chcete vyzkoušet něco jiného než klasické buchty. Recept na šátečky není o nic složitější než příprava buchet, a navíc voní po vanilce, rumu, tvarohu a smetaně.

Ingredience

Kvásek

Těsto (10 šátečků)

Tvarohová náplň

Postup přípravy

Kvásek

  • 1

    Do hrníčku nalijte tři lžíce teplé vody a rozmíchejte v ní lžičku cukru a špetku hladké mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, například na topení nebo na kamnech.

Těsto (10 šátečků)

  • 1

    Prosejte si do mísy obě mouky, přidejte vlažnou smetanu a sádlo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Přidejte také vypracovaný kvásek a zadělejte těsto. Buď ručně, nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem.

  • 2

    Těsto hněťte 10 minut, dokud nebude pěkně hladké. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Tvarohová náplň

  • 1

    Všechny ingredience dobře promíchejte a krátce prošlehejte.

  • 2

    Tvarohovou náplň nechte stranou připravenou na plnění.

  • 3

    Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na 10 stejně velkých čtverců.

  • 4

    Do každého čtverce dejte větší kávovou lžičku tvarohové náplně.

  • 5

    Všechny čtyři rohy koláčku k sobě přimáčkněte a lehce zatočte. Pro jistotu každý šáteček upevněte párátkem.

  • 6

    Plech zakryjte utěrkou a šátečky nechte kynout ještě 30 minut na teplém místě.

  • 7

    Šátečky pomašlujte bílkem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut.

  • 8

    Hotové šátečky poznáte podle zlatavé barvy. Ihned po upečení je pomašlujte rumovou polevou, kterou jste si vyrobili ze 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody.

  • 9

    Šátečky nechte chvíli vychladnout a můžete konzumovat.

Tip
  • Druhý den po upečení už šátečky ztrácejí svou měkkost. Stačí je ale na 20 vteřin ohřát v mikrovlnné troubě, a budou zase jako čerstvé.
  • Pokud chcete, aby šátečky krásně voněly po vanilce, sáhněte po cukru s pravou mletou vanilkou. Cukr se musí jmenovat vanilkový, nikoli vanilínový. Případně si můžete koupit už sušený mletý vanilkový prášek.

Líbil se vám recept Šátečky s tvarohem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.