Svařené víno

Časová náročnost: 15 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Svařené víno v červených hrncích Ilustrační foto: VasiliyBudarin / Shutterstock.com

Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Základem pro svařák je karamel, který si vytvoříme tak, že do tlustostěnného hrnce nasypeme 100 gramů cukru a začneme ho pomalu zahřívat na mírném plamenu. Než se cukr rozpustí, může to trvat až 10 minut, proto nespěchejte.

  • 2

    Jakmile je cukr rozpuštěný, přilijeme k němu 100 ml horké vody. Karamel může začít prskat nebo rychle ztvrdnout (pokud je voda chladnější). Vůbec to však nevadí, protože se za chvíli opět rozpustí. Stačí být trpělivý.

  • 3

    Jakmile se nám karamel s horkou vodou pěkně spojí, přidáme do hrnce skořici, badyán i hřebíček, které spolu 7 minut povaříme.

  • 4

    Nakonec do hrnce nalijeme 7 dl červeného vína, které jen krátce prohřejeme – ale nevaříme! Z vína by nám totiž vyprchal všechen alkohol.

  • 5

    Do hrnce posléze přidáme i nakrájené ovoce, které máme rádi. Hodí se jakékoliv zavařené kousky (hrušky, jablka, třešně, višně) nebo čerstvé citrusy (pomeranče, mandarinky, pomelo, grep).

  • 6

    Pokud je na vás svařák málo sladký, doslaďte si ho medem. Tak či tak ho ovšem podávejte pokud možno horký a udržujte v teplém stavu, aby vás pořádně zahřál.

Tip
  • Při výrobě svařáku nemusíte sahat zrovna po láhvi Château Latour, určitě ovšem vyberte takové červené víno, které vám normálně chutná. Jen tak si budete moci v klidu dopřát klidně i dva šálky, aniž byste se museli obávat následků na druhý den.

Líbil se vám recept Svařené víno? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat