Švédský mandlový dort

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Náročný
Cena: 168 Kč
Redakce Kupi.cz
7. března 2023
Švédský mandlový dort na bílém talíři Ilustrační foto: OlgaBombologna / Shutterstock.com

Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky obchodního domu IKEA, určitě jste už ochutnali jejich švédský mandlový dort. Chutná výborně, je bez lepku a jak ho jednou ochutnáte, budete chtít znovu. Vyzkoušeli jsme ho připravit a je to snadné. Naučíme to i vás.

Recept švédský mandlový dort vás vyjde na 14 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 168 Kč.

Ingredience

Korpus na mandlový dort

Žloutkový krém

Zdobení dortu

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 168 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Korpus na mandlový dort

  • 1
    Mandle několikrát propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili nečistot, a poté je pomelte najemno a nechte zatím stranou.
  • 2
    Odvažte si cukr a oddělte žloutky od bílků. Bílky následně začněte se špetkou soli šlehat dotuha.
  • 3
    Jakmile se v nich začne tvořit pěna, přidávejte postupně cukr. Pořád šlehejte, dokud nevznikne krásně tuhá, objemná pěna (jako se dává do indiánků). Bílky musí držet na šlehači.
  • 4
    Pomocí gumové stěrky do nich pomalu zašlehávejte mleté mandle. Nespěchejte, ať bílky neztratí objem.
  • 5
    Připravte si dva plechy a dejte na ně pečicí papíry, na které tužkou obkreslete formu na dort.
  • 6
    Bílkovou směs rozdělte na dvě poloviny a rozmažte na připravený papír do tvaru kruhu.
  • 7
    Bezé těsto pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 20 až 25 minut. Barva musí být zlatavá. Těsto kontrolujte, ať se nespálí.
  • 8
    Oba korpusy nechte vychladnout na mřížce a nožem ořízněte požadovaný tvar kulaté dortové formy.
  • 9
    Opatrně sloupněte oba korpusy z papíru a dejte stranou.

Žloutkový krém

  • 1
    Připravte si vodní lázeň.
  • 2
    Do misky dejte smetanu s cukrem a 2 lžícemi rumu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
  • 3
    Poté přidejte žloutky do teplé, nikoliv horké směsi, aby se nesrazily na míchaná vajíčka.
  • 4
    Vezměte si na pomoc elektrický šlehač a šlehejte krém na nejnižší otáčky.
  • 5
    Hotovo je, jakmile krém začne pěnit a zhoustne. Konzistence musí být hustá jako např. pudink. Přidejte 1 lžíci rumu a mletou vanilku.
  • 6
    Žloutkový krém nechte vychladit a občas promíchejte, ať v něm není škraloup.
  • 7
    Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte žloutkový krém, dokud se vše nespojí v krásně hladký, hustý žloutkový krém.

Zdobení dortu

  • 1
    Na jeden plát korpusu dejte menší polovinu krému a rozetřete ho.
  • 2
    Na vzniklé patro položte druhý plát a dort po celém obvodu zbylým krémem potřete. Můžete si pomoct nožem nebo špachtlí.
  • 3
    Plátky mandlí opečte nasucho na pánvi. Dejte pozor, ať se nespálí.
  • 4
    Po opražení jimi posypejte vrchní část dortu.
  • 5
    Dort nechte 30 minut odležet a můžete podávat.
Zajímavé tipy

Všechny ingredience si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Na krém potřebujete změklé, nikoliv tekuté máslo.

Líbil se vám recept Švédský mandlový dort? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat