Švédský mandlový dort

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Švédský mandlový dort na bílém talíři Ilustrační foto: OlgaBombologna / Shutterstock.com

Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky obchodního domu IKEA, určitě jste už ochutnali jejich švédský mandlový dort. Chutná výborně, je bez lepku a jak ho jednou ochutnáte, budete chtít znovu. Vyzkoušeli jsme ho připravit a je to snadné. Naučíme to i vás.

Ingredience

Korpus na mandlový dort

Žloutkový krém

Zdobení dortu

Postup přípravy

Korpus na mandlový dort

  • 1

    Mandle několikrát propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili nečistot, a poté je pomelte najemno a nechte zatím stranou.

  • 2

    Odvažte si cukr a oddělte žloutky od bílků. Bílky následně začněte se špetkou soli šlehat dotuha.

  • 3

    Jakmile se v nich začne tvořit pěna, přidávejte postupně cukr. Pořád šlehejte, dokud nevznikne krásně tuhá, objemná pěna (jako se dává do indiánků). Bílky musí držet na šlehači.

  • 4

    Pomocí gumové stěrky do nich pomalu zašlehávejte mleté mandle. Nespěchejte, ať bílky neztratí objem.

  • 5

    Připravte si dva plechy a dejte na ně pečicí papíry, na které tužkou obkreslete formu na dort.

  • 6

    Bílkovou směs rozdělte na dvě poloviny a rozmažte na připravený papír do tvaru kruhu.

  • 7

    Bezé těsto pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 20 až 25 minut. Barva musí být zlatavá. Těsto kontrolujte, ať se nespálí.

  • 8

    Oba korpusy nechte vychladnout na mřížce a nožem ořízněte požadovaný tvar kulaté dortové formy.

  • 9

    Opatrně sloupněte oba korpusy z papíru a dejte stranou.

Žloutkový krém

  • 1

    Připravte si vodní lázeň.

  • 2

    Do misky dejte smetanu s cukrem a 2 lžícemi rumu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.

  • 3

    Poté přidejte žloutky do teplé, nikoliv horké směsi, aby se nesrazily na míchaná vajíčka.

  • 4

    Vezměte si na pomoc elektrický šlehač a šlehejte krém na nejnižší otáčky.

  • 5

    Hotovo je, jakmile krém začne pěnit a zhoustne. Konzistence musí být hustá jako např. pudink. Přidejte 1 lžíci rumu a mletou vanilku.

  • 6

    Žloutkový krém nechte vychladit a občas promíchejte, ať v něm není škraloup.

  • 7

    Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte žloutkový krém, dokud se vše nespojí v krásně hladký, hustý žloutkový krém.

Zdobení dortu

  • 1

    Na jeden plát korpusu dejte menší polovinu krému a rozetřete ho.

  • 2

    Na vzniklé patro položte druhý plát a dort po celém obvodu zbylým krémem potřete. Můžete si pomoct nožem nebo špachtlí.

  • 3

    Plátky mandlí opečte nasucho na pánvi. Dejte pozor, ať se nespálí.

  • 4

    Po opražení jimi posypejte vrchní část dortu.

  • 5

    Dort nechte 30 minut odležet a můžete podávat.

Tip

Všechny ingredience si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Na krém potřebujete změklé, nikoliv tekuté máslo.

Líbil se vám recept Švédský mandlový dort? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.