Pečený čaj s citrusy a rumem

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Pečený čaj s citrusy a rumem v průhledném pekáčku Anna Kolásková

Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Všechny citrusy omyjte.

  • 2

    Citróny vařte v horké vodě do změknutí, trvá to asi 30 minut. Díky povaření nebude kůra v čaji tak hořká.

  • 3

    Zbylé citrusy oloupejte, zbavte bílých vláken a nakrájejte na stejně velké kousky. Nakrájejte také vychladlé citróny.

  • 4

    Připravte si zapékací nádobu a přendejte do ní všechny nakrájené citrusy. Přidejte třtinový cukr, med, vanilku, koření, 3 panáky rumu a směs dobře promíchejte.

  • 5

    Zaklopte zapékací mísu víkem (aby neutíkaly vůně) a pečte 30 minut na 220 stupňů.

  • 6

    Poté směs promíchejte a dopečte 15 minut bez víka.

  • 7

    Po upečení přidejte do čaje poslední panák rumu a promíchejte.

  • 8

    Připravte si 10 umytých sklenic, a ještě vřelý čaj do nich přendejte. Zavíčkujte a utáhněte.

  • 9

    Připravte si velký hrnec a na dno dejte starou utěrku.

  • 10

    Na utěrku položte všechny sklenice a do 3/4 zalijte vodou.

  • 11

    Zavařujte na 80 stupňů po dobu 20 minut. Je třeba mít teploměr.

Tip
  • Pečený čaj opatřete štítkem, abyste později nemuseli přemýšlet nad obsahem sklenice.
  • Hotový pečený čaj (pár lžiček na hrnek) stačí jen zalít horkou vodu, a rázem máte skvělý horký nápoj, který vás dokonale nakopne po náročném dni.
  • Zavařeniny s čajem skladujte v chladu a temnu, kde vydrží až 1 rok.

Líbil se vám recept Pečený čaj s citrusy a rumem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.