Kimchi

Časová náročnost: 3 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Salát kimchi v černé misce Ilustrační foto: Nungning20 / Shutterstock.com

Kimchi (kimči) si u nás začíná získávat popularitu. Přestože je tato korejská specialita velmi jednoduchý zelný salát, díky své chuti i vynikajícím nutričním vlastnostem objevuje jeho kouzlo stále více lidí.

Ingredience

Salát

Zálivka

Postup přípravy

Salát

  • 1

    Nakrájíme a nasolíme pekingské zelí. Hlávku rozkrojíme, oddělíme od sebe jednotlivé listy a nakrájíme je na tenké nudličky velké asi 5 až 6 cm.

  • 2

    Všechny kousky pořádně nasolíme, aby mohly změknout i tvrdé řapíky. Nasolené zelí necháme stát v zatížené nádobě – stačí jenom 2 hodiny, ideálně ho však necháme nasát sůl přes noc.

  • 3

    Druhý den zelí pořádně opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme ho důkladně oschnout, zatímco si připravíme zálivku.

Zálivka

  • 1

    Zálivka se vytvoří smícháním všech ingrediencí do ní určených, které následně zamícháme vidličkou.

  • 2

    K zelí přidáme nakrájenou jarní cibulku, cibuli nakrájenou na nudličky a nastrouhanou mrkev či jablko. Polijeme zálivkou a jemně promícháme, nejlépe rukama.

  • 3

    Na závěr posypeme sezamovými semínky a můžeme zakápnout trochou olivového oleje.

Tip
  • Jedna středně velká hlávka (přibližně 1 kg) vám postačí na porci určenou přibližně pro 4 lidi.
  • Jíst takto připravené kimchi lze okamžitě, ale v Koreji je zvykem nechat ho klidně i měsíc fermentovat.
  • Kimchi se hodí jako příloha k nejrůznějším jídlům nejenom z korejské kuchyně, ale i jako netradiční svačinka. Můžete ho používat také jako přísadu do jídel – například jeho přimícháním do smažené rýže vznikne vynikající asijský hlavní chod.

Líbil se vám recept Kimchi? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.