Samosa

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Čtyři samosy v proutěném košíku, postavené na dřevěném prkýnku. Ilustrační foto: SachinSaini006 / Shutterstock.com

Indická samosa je plněná taštička z jednoduchého těsta. Obvykle se dělá do tvaru pyramidy a plní se brambory v kombinaci s další zeleninou, ale jejich obsah může být různorodý. Jedná se o velmi chutné a rychlé jídlo, ideální jako předkrm nebo svačina, a zvládne jej připravit každý.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Připravte si těsto a nakrájejte jej na čtverce nebo obdélníky, abyste pak mohli snadno vytvarovat trojúhelníky. Na tvaru však nezáleží, může jít i o jednoduché kapsičky.

  • 2

    Oloupejte a uvařte brambory, sceďte je a nechte vychladnout. Následně je rozmačkejte.

  • 3

    Na pánvi rozpalte olej a lehce orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte k ní brambory a rozmačkaný zelený hrášek, kari, chilli, cukr a sůl.

  • 4

    Vařte několik minut, sundejte z pánve a nechte vychladnout. Poté naberte 1 vrchovatou čajovou lžičku náplně a položte ji na středovou část připraveného těsta.

  • 5

    Vnější okraje těsta potřete bílkem, přeložte a vytvarujte samosu do trojúhelníku nebo kapsičky.

  • 6

    Stiskněte okraje a všechny rohy, abyste se ujistili, že jsou dobře utěsněny. Opakujte s dalšími taštičkami, dokud náplň nespotřebujete.

  • 7

    Poté je dozlatova osmažte na rostlinném oleji nebo na ghí. Po usmažení z nich nechte okapat olej a položte je na papírové utěrky, aby se do nich vsákl.

  • 8

    Podávejte ještě teplé, buď samostatně, anebo s dresinkem, čatní, jogurtem či čímkoliv jiným, do čeho je můžete namáčet.

Tip
  • Práci si ulehčíte, když koupíte rozválené listové těsto srolované na pečicím papíru.
  • Samosy lze připravit také z těsta na jarní závitky.

Líbil se vám recept Samosa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.