Medovník

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 96 Kč
Redakce Kupi.cz
23. listopadu 2022
Medovník servírovaný na dezertním talířku Ilustrační foto: Elena Hramova / Shutterstock.com

Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.

Recept medovník vás vyjde na 8 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 96 Kč.

Ingredience

Krém

Těsto

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 96 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Krém

  • 1

    Zkaramelizované Salko vyšleháme se změklým máslem a krém je hotový.

Těsto

  • 1

    Připravíme si vodní lázeň, ve které budeme postupně šlehat všechny ingredience.

  • 2

    V míse ve vodní lázni rozehřejeme sádlo.

  • 3

    Přidáme cukr, vejce, med a nakonec smetanu (případně mléko).

  • 4

    Mícháme, dokud směs nezhoustne (asi 5 minut).

  • 5

    Poté vmícháme mouku a jedlou sodu a necháme vychladnout. Pokud máme k dispozici hnětač těsta, můžeme jej použít a usnadnit si práci. Těsto bude navíc dokonale jemné a vláčné.

  • 6

    Těsto necháme alespoň 10 minut odpočinout.

  • 7

    Mezitím si připravíme 4 kusy pečicího papíru se stejnými rozměry jako plech.

  • 8

    Odpočinuté těsto rozdělíme na 8 dílů.

  • 9

    Na pomoučeném vále každý díl rozválíme na tenký plát.

  • 10

    Jednotlivé pláty přendáme na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5 až 7 minut.

  • 11

    Jakmile jsou pláty upečené, naskládáme je na sebe na rovné podložce a dáme uležet do dalšího dne.

  • 12

    Další den pomocí dortové formy nebo talíře z plátů vyřežeme kruhy. Odřezky nevyhazujeme, budou se hodit na ozdobení dortu.

  • 13

    Pláty natřeme krémem a skládáme na sebe.

  • 14

    Posledním plátem celý dort překryjeme a už jej krémem nepotíráme.

  • 15

    Medovník zatížíme prkénkem a dáme odležet do lednice, ideálně na dva dny.

  • 16

    Upečené odřezky těsta rozmixujeme v mixéru a vytvoříme z nich medovníkovou drobenku, kterou pak celý dort ozdobíme.

  • 17

    Odleželý medovník potřeme zbylým krémem a zasypeme drobenkou.

Zajímavé tipy

Medovník můžete ozdobit také čokoládou, strouhaným perníkem nebo mletými ořechy.

Líbil se vám recept Medovník? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.