Piškotové těsto

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Piškotové těsto nakrájené na pláty na dřevěném stole, vedle vajíčka a mouka Ilustrační foto: Evgeniya Sheydt / Shutterstock.com

Piškotové těsto by mělo být nadýchané a příjemně vláčné, jeho příprava je navíc snadná. Vzniklý piškotový korpus pak využijete na nejrůznější dorty, moučníky nebo rolády.

Postup přípravy

  • 1

    Oddělíme žloutky od bílků a bílky vložíme do čisté suché mísy.

  • 2

    Žloutky a vanilkový cukr vyšleháme v robotu do světlé pěny.

  • 3

    Poté ušleháme bílky s částí cukru, postupně přidáme zbylý cukr a vyšleháme v pevný sníh.

  • 4

    Poté opatrně vmícháme do sněhu z bílků žloutkovou směs a přidáme nastrouhanou citronovou kůru.

  • 5

    Následně do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Opatrně promícháme, vlijeme olej a ještě jednou promícháme.

  • 6

    Troubu předehřejeme na 160 °C.

  • 7

    Dortovou formu vymažeme máslem nebo tukem a vysypeme moukou, případně vyložíme pečicím papírem.

  • 8

    Těsto nalijeme do dortové formy (ideálně té, co se dá otevřít) a stěrkou uhladíme povrch.

  • 9

    Pečeme asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Hotový korpus poznáme podle špejle, kterou zapíchneme doprostřed těsta. Pokud se těsto na špejli nelepí, je korpus upečený.

  • 10

    Poté korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout, teprve poté jej opatrně vyjmeme z formy.

Líbil se vám recept Piškotové těsto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat