Pomazánka z pečených paprik

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Pomazánka z pečených paprik v hnědé misce, s kouskem chleba. Vedle misky jsou červené papriky a čerstvá petrželka. Ilustrační foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Pomazánka z pečených paprik rozhodně stojí za to, i když je trochu složitější na přípravu. Je totiž potřeba papriky předem upéct a poté oloupat. Pečení z nich vytáhne sladkou chuť, která se v pomazánce snoubí s kyselým citronem, štiplavým česnekem a jemným žervé. Pomazánka bude chutnat i dětem, stačí vynechat česnek a citronovou kůru. Tak se pojďte s námi pustit do přípravy.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Papriky umyjeme a každou rozkrájíme zhruba na 4 až 6 kousků, podle jejich velikosti.
  • 2
    Nakrájené kousky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme 2 lžícemi olivového oleje, přidáme stroužky česneku, osolíme a opepříme.
  • 3
    Dáme péct do trouby předehřáté na 220 °C na 35 minut, dokud lehce nezčernají.
  • 4
    Ihned po upečení kousky paprik přesuneme do skleněné mísy, kterou zakryjeme potravinářskou fólií.
  • 5
    Papriky se zapaří a lépe z nich půjde sundat slupka. Vyčkáme 10 minut.
  • 6
    Papriky zbavíme slupek, pokud to nepůjde úplně dokonale, nevadí. Oloupeme také stroužky česneku.
  • 7
    Papriky necháme vychladnout a vložíme je spolu s žervé, česnekem, citronovou kůrou a citronovou šťávou do mixéru.
  • 8
    Dobře promixujeme. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl a pepř.
  • 9
    Pomazánku necháme ideálně alespoň 1 hodinu vychladit, aby se všechny chutě propojily.
Tip

Podáváme s pečivem nebo namažeme na jednohubky.

Líbil se vám recept Pomazánka z pečených paprik? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.