Kombucha je přírodní, fermentovaný, lehce perlivý nápoj, který se vyrábí ze zeleného či černého čaje a má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Navíc taky skvěle chutná. Když se ho proto naučíte vyrábět doma, výrazně tím ušetříte, a ještě si jej můžete vychutnávat stále dokola. Poradíme vám, jaké suroviny zvolit, a ukážeme jednoduchý návod krok za krokem, se kterým zvládne výrobu každý.
Kombucha má díky příznivé kombinaci čaje a kvasinek antioxidační i detoxikační účinky, podporuje správnou činnost zažívacího systému (je velkým zdroje prospěšných probiotik), pročišťuje, posiluje imunitu, povzbuzuje a je bohatá na řadu vitamínů (C, B1, B6 nebo B12) a minerálů.
Kombucha je plochý, pevný (gumový) útvar kvasinek a mikroorganismů. Pokud vyrábíte nápoj doma úplně poprvé, můžete tuto tzv. mateční násadu získat od někoho, kdo jí má doma přebytek, nebo ji zakoupit v prodejnách se zdravou výživou či na internetu, kde se cena pohybuje kolem 100 Kč za balení. Nejčastěji narazíte na set s kombuchou i zákvasem (včetně návodu k výrobě) od Dr. Palisy, nebo na násadu od značky Stevikom.
Pro výrobu kombuchy je důležité zvolit kvalitní sypaný čaj. Čistý, bez přidaných aromatických látek nebo esenciálních olejů. Použijte černý nebo zelený. V obchodech se podívejte například po čaji Cejlon, Darjeeling, Assam, Bancha nebo Hyson či Chun Mee.
K výrobě vám klidně postačí i obyčejná kohoutková voda. Neměla by ale být tvrdá, proto je lepší nechat ji třeba na parapetu okna odstát.
Při výrobě úplně prvního nálevu použijte zakoupený zákvas (většinou bývá součástí setu pro výrobu kombuchy). Jako zákvas může posloužit i hotový, prodávaný nápoj kombucha. Při další výrobě potom můžete použít svou vlastní domácí kombuchu (pro zákvas je nejlepší tekutina zespodu kvašené nádoby). Vždy platí, že zákvas by měl tvořit asi 10 % objemu nádoby, tzn. na 1 litr použijte 100 ml.
Kupte se slevou Cukr krystal Korunní.
Cukr se do kombuchy přidává zejména jako zdroj energie pro kvasinky, které jej postupně rozkládají a vlivem vlastní činnosti uvolňují do nápoje různé prospěšné látky. Nemusíte se proto bát, že bude kombucha příliš sladká. Nejlepší je zvolit klasický bílý cukr v množství asi 80–100 g na 1 litr.
Kupte se slevou Kombucha Carpe Diem.
Na povrchu hotového nápoje vám bude plavat původní mateční kultura a nově vzniklé dceřiné kultury. Ty můžete využít pro výrobu další várky nápoje (jako zákvas použijete trochu vámi vyrobené kombuchy) a tímto způsobem si tak lze vyrábět osvěžující zázrak stále dokola. Vždy používejte pouze násadu, která má světlou barvu. Pokud je výrazně hnědá, může být zkažená, plesnivá nebo stará.