Kombucha: Co je to za nápoj a jak ho připravit krok za krokem?

Kombucha ve velké zavařovací sklenici s jablky v popředí Ramil Gibadullin / Shutterstock.com

Kombucha je přírodní, fermentovaný, lehce perlivý nápoj, který se vyrábí ze zeleného či černého čaje a má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Navíc taky skvěle chutná. Když se ho proto naučíte vyrábět doma, výrazně tím ušetříte, a ještě si jej můžete vychutnávat stále dokola. Poradíme vám, jaké suroviny zvolit, a ukážeme jednoduchý návod krok za krokem, se kterým zvládne výrobu každý.

Přečtěte si také

Jak vybrat ruční napařovač oděvů? Zaměřte se na výkon, hmotnost i cenu
Jak vybrat ruční napařovač oděvů? Zaměřte se na výkon, hmotnost i cenu

Kombucha má díky příznivé kombinaci čaje a kvasinek antioxidační i detoxikační účinky, podporuje správnou činnost zažívacího systému (je velkým zdroje prospěšných probiotik), pročišťuje, posiluje imunitu, povzbuzuje a je bohatá na řadu vitamínů (C, B1, B6 nebo B12) a minerálů.

Jaké suroviny jsou na domácí výrobu potřeba a jak je vybrat?

Kombucha

Kombucha je plochý, pevný (gumový) útvar kvasinek a mikroorganismů. Pokud vyrábíte nápoj doma úplně poprvé, můžete tuto tzv. mateční násadu získat od někoho, kdo jí má doma přebytek, nebo ji zakoupit v prodejnách se zdravou výživou či na internetu, kde se cena pohybuje kolem 100 Kč za balení. Nejčastěji narazíte na set s kombuchou i zákvasem (včetně návodu k výrobě) od Dr. Palisy, nebo na násadu od značky Stevikom.

Čaj

Pro výrobu kombuchy je důležité zvolit kvalitní sypaný čaj. Čistý, bez přidaných aromatických látek nebo esenciálních olejů. Použijte černý nebo zelený. V obchodech se podívejte například po čaji Cejlon, Darjeeling, Assam, Bancha nebo Hyson či Chun Mee.

Sklenice s kombuchou beaulaz / Shutterstock.com

Voda

K výrobě vám klidně postačí i obyčejná kohoutková voda. Neměla by ale být tvrdá, proto je lepší nechat ji třeba na parapetu okna odstát.

  • Tip: Přibližnou tvrdost vody si za pár korun můžete doma otestovat sami pomocí papírových páskových testerů. Za balení 5 proužků dáte na internetu kolem 69 až 99 Kč (např. od značek Vodnář, Atlas nebo z Hornbachu). Koupit je ovšem lze i po kusech (za cca 30 Kč od značky Yellow&Blue nebo od značky DeLonghi za 65 Kč).

Zákvas

Při výrobě úplně prvního nálevu použijte zakoupený zákvas (většinou bývá součástí setu pro výrobu kombuchy). Jako zákvas může posloužit i hotový, prodávaný nápoj kombucha. Při další výrobě potom můžete použít svou vlastní domácí kombuchu (pro zákvas je nejlepší tekutina zespodu kvašené nádoby). Vždy platí, že zákvas by měl tvořit asi 10 % objemu nádoby, tzn. na 1 litr použijte 100 ml.

Bez cukru (nejen) kombuchu nepřipravíte

Cukr

Cukr se do kombuchy přidává zejména jako zdroj energie pro kvasinky, které jej postupně rozkládají a vlivem vlastní činnosti uvolňují do nápoje různé prospěšné látky. Nemusíte se proto bát, že bude kombucha příliš sladká. Nejlepší je zvolit klasický bílý cukr v množství asi 80–100 g na 1 litr.

Muž dává houbu kvasit do sklenice stockcreations / Shutterstock.com

Výroba kombuchy krok za krokem

Na cca 3 litry nápoje budete potřebovat:

  • 270 g cukru krystal
  • 10 g zeleného nebo černého sypaného čaje
  • mateční kulturu
  • 300 ml speciálního zákvasu (kupovaného nebo v podobě hotové kombuchy)
  • skleněnou nádobu o objemu 3 litry (zavařovací nebo lze použít např. velkou sklenici na limonády s kohoutkem)

Postup:

  1. Vodu (3 l) svařte v hrnci (nepoužívejte rychlovarnou konvici, ve které mohou být zbytky vodního kamene a jiné nečistoty) a nechte v ní vyluhovat sypaný čaj.
  2. V horkém čaji rozmíchejte cukr a přes sítko slijte do skleněné nádoby (objem min. 3 l) ke kvašení.
  3. Jakmile čaj vychladne, přilijte zákvas, zamíchejte a vložte čistou mateční kulturu (omývejte ve vlažné vodě). Mateční kultura musí vždy plavat hladší stranou nahoru.
  4. Takto připravenou nádobu se všemi surovinami zakryjte plátnem a upevněte gumičkou. Uložte na tmavé místo, kde nepřijde do styku se slunečním svitem, kouřem, výpary nebo zápachy z kuchyně apod.
  5. Nechte kvasit minimálně 7 dní při teplotě 20–25 °C (nejlepší je cca 23 °C). Čím déle necháte kombuchu kvasit, tím kyselejší bude. Ideální je slévat po 8 až 10 dnech (můžete v průběhu odlévat malé vzorky a ochutnávat, dokud vám nebude chuť zcela vyhovovat).
  6. Hotovou kombuchu slejte do uzavíratelných sklenic nebo lahví a skladujte v lednici.

Anebo si ji pohlídejte v akci

Na povrchu hotového nápoje vám bude plavat původní mateční kultura a nově vzniklé dceřiné kultury. Ty můžete využít pro výrobu další várky nápoje (jako zákvas použijete trochu vámi vyrobené kombuchy) a tímto způsobem si tak lze vyrábět osvěžující zázrak stále dokola. Vždy používejte pouze násadu, která má světlou barvu. Pokud je výrazně hnědá, může být zkažená, plesnivá nebo stará.