Smažený cuketový květ je drahá delikatesa v restauracích, kterou si snadno a levně připravíte doma

Smažené cuketové květy Canva

Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. Ty, kdo navštěvují drahé restaurace, nepřekvapí, že v degustačních menu se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Ano, skutečně se jedná o ten žlutý kvítek na vaší rostlince, který právě teď kvete na vaší zahradě. Připravte si smažený cuketový květ podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Přečtěte si také

Zákaz nedělního prodeje vyvolal v obchodech šílenství podobné tomu před Vánoci nebo státním svátkem
Zákaz nedělního prodeje vyvolal v obchodech šílenství podobné tomu před Vánoci nebo státním svátkem

Ve slunné Itálii je cuketový květ na jídelním lístku snad v každé lepší restauraci a Italové jej umějí připravit na několik způsobů. U nás v Česku jsme stále ještě přesvědčeni, že cuketa se jí až jako plod, který máme rádi obalený v trojobalu jako řízečky, zapečený nebo jako placky.

Kde sehnat květ cukety?

Jestli jste si zasadili na zahrádku cuketu, máte vyhráno. Pokud však nejste vlastníkem zahrádky a nechcete na trhu potají trhat květy u zelináře z rostlinek, seženete tyto zlatavé květy jen stěží. V obchodech se téměř neobjevují, protože rychle vadnou a ztrácejí na svěží chuti i barvě. 

Cuketové květy jsou dvojího druhu: 

  • samičí – pod květem je zřetelný základ budoucího plodu (protáhlý váleček či miniaturní cuketa), mají kratší stopku a je jich obvykle méně než samčích
  • samčí – jejich stopka je delší, nemají zárodek plodu a je jich u klasických odrůd většina

V kuchyni využijete oba typy květů. Šéfkuchaři se shodují, že samičky jsou díky zárodku mladé cuketky mnohem chutnější a také při servírování vypadají víc exoticky. 

Dostali jste chuť na cuketu?

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

Smažené cuketové květy plněné ricottou Canva

Recept na smažené cuketové květy

Budete potřebovat:

  • 4 cuketové květy
  • 3 větší rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • olivy
  • 100 g ricotty nebo 100 g balkánského sýru
  • čerstvé bylinky podle chuti 
  • těstíčko na obalování (hladká mouka, bílé víno, 2 vejce, kypřicí prášek)
  • olej na smažení
  • pepř a sůl na dochucení

Slunečnicový olej v akci

Postup:

Na hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce osmahneme česnek nakrájený na plátky, přidáme rajčata pokrájená na čtvrtky a necháme podusit. Do pánve přidáme k zelenině olivy a hrst nasekaných čerstvých bylinek, vše dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku dáme stranou a necháme zchladnout.

Mezitím si v misce smícháme ricottu s hrstkou bylinek a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí pak plníme cuketové květy, postupujeme velmi opatrně, protože květy jsou opravdu křehké. Jemně obalujeme v těstíčku z mouky, vína, vajec a kypřicího prášku. Květy smažíme velmi krátce na oleji, který jsme si rozpálili na vysokou teplotu, ze všech stran dozlatova zhruba minutu, déle určitě ne!

Smažené květy necháme okapat na ubrousku a servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s bramborem přelité rajčatovou omáčkou.

Smažené cuketové květy Canva

Cuketové květy pečené v troubě 

Budete potřebovat:

  • 10 cuketových květů
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíci kukuřičné mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml sody (perlivé vody)

Postup:

Hladkou a kukuřičnou mouku promíchejte v hlubší míse, přidejte vejce, osolte a za neustálého šlehání metličkou přidávejte sycenou vodu. Na plech si připravte pečicí papír.

Tip: Pečicí papír se nebude rolovat, když ho jednoduše pokrčíte.

Květy namáčejte velmi opatrně v těstíčku a ihned vkládejte na plech vedle sebe, nesmí se však jeden druhého dotýkat. Květy pečte v předem vyhřáté troubě na 190 stupňů dozlatova (zhruba 10 minut). Tuto delikatesu podávejte s bramborem nebo jako přílohu k masu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz