Jak použít levanduli doma, v kosmetice i kuchyni?

Sušená levandule a levandulový esenciální olej v lahvičce Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Drobné fialové kvítky, nezaměnitelná vůně. Patříte i vy mezi příznivce krásné a odolné levandule? Pak je čas seznámit se s využitím voňavých květů – některé naše tipy vás možná překvapí.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Lékařská, korunkatá, úzkolistá. Druhů levandule je hned několik – a to jsme ani zdaleka nevyjmenovali všechny. Jedno však mají společné – překrásnou uklidňující vůni. K čemu všemu lze rostlinu s bohatým aroma využít? Hodit se může v ložnici, na terase, v kuchyni i koupelně. Tady jsou naše tipy!

Jak zpracovat levanduli?

Aromaterapie a odpuzování komárů

Nejen krásný vzhled, ale i příjemné provonění místnosti. To je důvod, proč umístit levanduli na svůj noční stolek. Aromaterapie udává, že jemná vůně uklidňuje a snadno ukolébá ke spánku. To však není jediný důvod, proč ji mít v ložnici. V letní sezóně zatočí s nevítanými návštěvníky – odpuzuje komáry a další hmyzí druhy, které by vám usínání mohly znepříjemnit.

Sušená levandule, aromalampa, olejíček, sušené růže FotoHelin / Shutterstock.com

Esenciální olej

A že si s pěstováním nevíte rady? Použít můžete i sušené květy nebo esenciální olej z levandule. Hodit se vám bude aromadifuzér, který rychle provoní ovzduší. I ten se může stát dekorací vaší ložnice, aniž by narušil její celkové vyznění. Vyberte si třeba atraktivní orientální či dřevěný difuzér. Difuzéry fungují na bázi ultrazvuku, mohou dokonce i zvlhčovat vzduch a díky možnosti použití éterických olejů vykouzlí voňavou atmosféru na počkání.

Čaj z levandule

Bylinné sirupy zná každý. Ale věděli jste, že si z nejrůznějších květů můžete připravit lahodný čaj? Levandulový čaj uklidňuje, zbavuje nervozity a nespavosti. Šálek před spaním vás příjemně naladí a vy se voňavě rozpustíte do říše snů.

Recept na levandulový čaj

Jak si tento zajímavý šálek čaje připravit? Postačí vám sušené květy v bio kvalitě. Jednu až dvě lžičky zalijte horkou vodou a nechte pár minut louhovat. Je na vás levandule až příliš silná? Zkuste jemnější květový čaj z růžových poupat. I růže má své kouzlo, ale o tom zase příště.

Levandulový čaj, sušená levandule, pytlíček s levandulí Chamille White / Shutterstock.com

Relaxační koupel

Je toho na vás poslední dobou až příliš? Všichni ten pocit dobře známe, je však čas s ním zatočit. Zpomalit. Zastavit. Dopřejte si horkou lázeň. Hrst himálajské soli smíchejte s esenciálním olejem z levandule a hrstí kvítků. Promíchejte v šálku horké vody a přilijte do koupele. Vonné páry vás rychle zbaví stresu a koupel vám umožní chvíli nerušeně relaxovat. Radíme: stres nechte za zavřenými dveřmi koupelny – kdo ví, možná se mezitím vypaří…

Levandulová voda na akné

Levandule je díky obsaženým silicím protizánětlivá. To je důvod, proč je možné ji využít v kosmetice. Problematickou pleť pohladí květový hydrolát z levandule, což není nic jiného než vedlejší kapalina, která vzniká při výrobě esenciálního oleje. Hydrolát z levandule hydratuje, regeneruje a bojuje proti zánětu, navíc je vhodný také pro vlasy a pokožku hlavy.

Tip: Hydrolát (květovou vodu) nejen z levandule seženete ve své oblíbené drogerii.

Sušená levandule, levandulové sérum, olej, tělové máslo beton studio / Shutterstock.com

Jak pěstovat levanduli?

Líbí se vám krásná levandule? Jde o malý keř a pěstování má svá pravidla – když je budete dodržovat, odmění se vám překrásným květenstvím.

Jak pěstovat levanduli na zahradě?

Pokud ji budete pěstovat na zahradě, zvolte jí slunné místo. Velká a častá chyba je přemokření, které levandule nesnese. Hlinitopísčité půdy jsou pro krásku ideální, substrát před zalitím nechte klidně úplně vyschnout.

Jak a kdy stříhat levanduli?

Již zasazenou levanduli je potřeba pravidelně stříhat. Řez se postará o tvar keře a samozřejmě i o voňavé květy, které jsou pastvou pro smysly. V létě ostříhejte odkvetlé kvítky pouze na začátku stonků. Následně můžete keře sestříhat do požadovaného tvaru, ale ne do dřeva – držte se nad novými lístky. Naopak na jaře může jít o radikálnější řez – keříky zastřihněte na pět až osm centimetrů. Levandule brzy nadšeně vyraší a odhalí se v celé své kráse.

Jak ji pěstovat doma v květináči?

Jednoduše: potřebuje světlé místo, bylinkový substrát, drenáž proti přemokření a jen občasnou zálivku.

Zdroj: Dama.cz, Super-bydleni.cz