Jak na hovězí steak s nevšední chutí? Udělejte k němu chimichurri, aromatický dip z koriandru a oregana

Nakrájený hovězí steak na dřevěném prkénku, přelitý chimichurri Brent Hofacker / Shutterstock.com

Dnes tady máme něco pro milovníky hovězích steaků. Kromě soli a pepře ho zkuste tentokrát připravit s bylinkovým dipem chimichurri, ve kterém se skvěle spojuje chuť koriandru, oregana s pikantní chutí chilli papriček. Tato omáčka pozvedne váš steak na jiný chuťový level. Pojďte si tuto minutku připravit s námi. Přidáváme i tipy, jak připravit nejlepší hovězí steak.

Přečtěte si také

Francouzské sýry obsahovaly nebezpečnou bakterii yersinia, inspekce stáhla i matjesový salát a klobásy

Jak na výborný hovězí steak?

Základem je výběr kvalitního masa. Na steaky se nejlépe hodí vyzrálé hovězí maso z nízkého nebo vysokého roštěnce, což je maso s vyšším obsahem tuku. Pokud jste zastánci spíše libovějšího masa, sáhněte po květové špičce nebo svíčkové.

Ideální steak by měl mít výšku minimálně 3 cm. Vybírejte tak maso, které je dostatečně i rovnoměrně vysoké, aby se vám steak na všech místech stejnoměrně propekl.

Jak dlouho steak propékat? Obecně platí, že každý centimetr steaku musíte péct 1–2 minuty z každé strany. Propečenost poznáte prstem – když na maso zatlačíte a bude příliš měkké, steak je krvavý. Pokud bude maso naopak tuhé, steak bude hodně propečený. Nikdy nezkoušejte propečenost masa vidličkou, šťáva z něj vyteče a bude tuhé.

Hovězí tacos s paprikovou salsou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Hovězí tacos s paprikovou salsou

Tacos je tradiční mexické jídlo podávané v tortille. Použít můžete jakékoli grilované, vařené nebo dušené maso a doplnit je zeleninou a nejrůznějšími přílohami, jako jsou salsa, guacamole, ostré omáčky nebo limetka. V tomto receptu tacos budeme podávat s hovězím flank steakem a pikantní paprikovou salsou v kukuřičné tortille.

Hovězí tacos s paprikovou salsou
Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary

Jemné plátky prvotřídního hovězího masa, které se rozplývají na jazyku, jsou dokonale doplněny výrazným parmazánem a slanou chutí kapary. Olivový olej a čerstvá citronová šťáva dodávají pokrmu svěžest a lehkost. Hovězí carpaccio je elegantní předkrm, kterým se můžete blýsknout i před náročnými gurmány.

Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary

Chimichurri – argentinská klasika ke steakům

Říká se, že kvalitní hovězí maso stačí okořenit pouze solí a pepřem. Jedinou výjimkou v tomto pravidle je chimichurri. Vynikající argentinská omáčka se připravuje z bylinek a obvykle obsahuje petržel, česnek, ocet, červené víno a oregano. V některých částech Latinské Ameriky se do ní přidává koriandr, máta, čaj, citron nebo med. Zkuste si ji připravit ke svému steaku, její chuť si zamilujete

Miska s omáčkou chimichurri, kolem ní Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept na hovězí chimichurri

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g hovězího roštěnce bez tuku
  • 4 stroužky česneku
  • 6 jarních cibulek
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 čerstvé chilli papričky
  • 1 bobkový list
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 2–3 lžíce červeného vinného octa
  • olivový olej

Salát

  • 2 srdíčka římského salátu
  • hrst rajčat
  • 1/2 svazku máty
  • 1 krabička řeřichy
  • 150 g hrášku
  • olivový olej
  • lžíce balzamikového octa
  • parmazán

Postup:

  1. Oloupejte česnek a dejte ho do mixéru s očištěnými a rozpůlenými cibulkami, oreganem, chilli papričkou, bobkovým listem a koriandrem (trochu koriandru si dejte stranou). Přidejte ocet a zakápněte horkou vodou. Rozmixujte dohladka, osolte, opepřete podle chuti a dejte do misky.
  2. Hovězí steaky potřete solí a pepřem. Do pánve dejte 1 lžíci olivového oleje a orestujte na něm steaky. Obracejte každou minutu, až budou podle podle vašeho gusta.
  3. Připravte si salát. Římský salát, rajčata a lístky máty nakrájejte nahrubo. Dejte nakrájeno zeleninu na tác a posypte ji řeřichou a hráškem. Zakápněte lžící olivového oleje, octem a na závěr zasypte strouhaným parmazánem.
  4. Můžete podávat také s vařeným bramborem.

Zdroj: Kupi, Český steak