Cold brew, espresso tonic nebo frappé. Jak se vyznat v ledových kávových nápojích?

Žena drží dvě sklenice s ledovou kávou Farknot Architect / Shutterstock.com

Vývěsní tabule kaváren připomínají v létě spíše slovníček pojmů než nabídku nápojů. Ledové varianty kávy jsou totiž stejně rozmanité jako ty horké a někdy může být celkem oříšek se v nich vyznat. Pomůžeme vám zorientovat se v ledové nabídce a prozradíme vám, co se pod názvy cold brew, frappé, espresso tonic či affogato skrývá.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Krémové iced latté nebo cappuccino

Pokud pijete kávu s mlékem, nemusíte se jí vzdávat ani v parném létě. Nápoje se šlehaným mlékem si můžete připravit také na ledu.

Iced latté obvykle obdržíte ve vysoké sklenici a nápoj je rozdělen na pruh espressa a pruh mléka. Menší objem mléka najdeme v cappuccinu. I to se dá připravit ledové a bývá servírované v menší sklenici.

Baristé někdy používají namísto horkého mléka rovnou ledově vychlazené. Díky tomu není do nápoje třeba dávat kostky ledu, které by ředily už tak slabou kávovou chuť. Další zajímavou variantou je ledová vietnamská káva, která sestává z filtrované kávy s ledem a kondenzovaného mléka.

Příprava cold brew Microgen / Shutterstock.com

Osvěžující filtr a cold brew

Oblíbeným letním nápojem je černá káva, která dokonale ochladí, a přitom nakopne. V nabídkách kaváren se často setkáme s pojmem ledový filtr, což je káva filtrovaná s pomocí překapávače, french pressu, Chemexu nebo moka konvičky přímo na led, případně prudce zchlazená až po výrobě velkým množstvím ledu. Podává se většinou v nízké sklenici a bývá doplněna plátkem citronu, který jí dodá na svěžesti.

Kávovým hitem posledních let je tzv. cold brew nebo též cold drip káva, která se připravuje různými způsoby filtrace za studena. Káva se louhuje ve studené vodě po dobu 12–⁠18 hodin a tato extrakce ze zrn vytáhne zcela jiné chuťové tóny než příprava za tepla.

Jak na přípravu cold brew?

  1. Připravte si asi 40 g nahrubo mleté kávy, nasypte ji do konvičky a zalijte asi 200 ml vody.
  2. Důkladně promíchejte a uzavřete.
  3. Vložte do lednice a nechte 12, optimálně 16 až 18 hodin extrahovat.
  4. Poté přefiltrujte a podávejte na ledu. Takto připravená káva vydrží v lednici několik dní, takže si můžete připravit větší množství.
Příprava espresso tonic IvanZivkovic / Shutterstock.com

Lávový efekt nitro cold brew

Nejnovějším hitem kaváren je nitro cold brew, které je podobné jako obyčejné cold brew, jen je napuštěné tekutým dusíkem, díky němuž dostává jedinečnou krémovou konzistenci a jemnou sladkou chuť.

Bublinky tekutého dusíku jsou mnohem menší než u klasického CO2, takže navíc v nápoji vytváří lavinový efekt.

Espresso tonic, kávový drink do horkých letních dnů

S kávou lze vykouzlit i spoustu fresh letních drinků. Jedním z nich je i espresso tonic, kávový drink složený ze silného espressa a vychlazeného toniku. Do sklenice s ledem stačí nalít tonic a poté opatrně přilít shot espressa, které zůstane efektně “sedět” na toniku a drink si zamícháte až jeho pitím.

Příprava nápoje affogato Yalcin Sonat / Shutterstock.com

Dezert s příchutí kávy – affogato

Slovo affogato pochází z italštiny a v překladu znamená něco jako “utopený”. Jde o espresso, které se horké nalije na kopeček zmrzliny. Nejčastěji se používá smetanová nebo vanilková.

Sladká zmrzlina se postupně rozpouští do horké kávy a výsledkem je dokonale smetanový nahořklý kávový nápoj, který osvěží a zažene chuť na sladké. Někdy barista affogato přelije ještě kávovým likérem. Pokud nemáte kávovar na espresso, můžete zkusit filtrovanou kávu z moka konvičky nebo aeropressu.

Ledové karamelové frappé Atsushi Hirao / Shutterstock.com

Frappé, stálice českých kaváren

Ať už se v republice vrtnete kamkoli, v nabídce snad každé kavárničky najdete ledovou kávu. Většinou jde o tzv. frappé, které se podle původní receptury připravuje z kávy, vody, ledu a eventuálně cukru a mléka. Rozdíl oproti výše uvedeným receptům je, že se připravuje z instantní kávy.

Jak si připravit rychlé frappé?

  1. Do šejkru nalijte ledově studenou vodu, přidejte lžičku instantní kávy, případně cukr, pár kostek ledu a třepejte tak dlouho, až vznikne hustá pěna.
  2. Pokud máte frappé mixér, rozmixujte jen studenou vodu, kávu, případně i cukr.
  3. Do sklenice připravte pár kostek ledu, na ně nalijte připravenou kávu a dolijte trochou mléka.

Další velmi rozšířenou variantou je caffé freddo, italská verze řeckého frappé, kde se namísto instantní kávy používá shot espressa.

Ledové kostky z kávy Natalia Ruedisueli / Shutterstock.com

TIP: Vyzkoušejte kávový led!

Základem všech ledových kávových nápojů jsou ledové kostky. Asi je jasné, že ty by měly být z kvalitní pitné vody. Nevýhodou letních nápojů však je, že se do nich led postupně rozpouští, a tak je ředí.

Řešením může být vyrobit si kostky přímo z kávy, které vám nápoj neznehodnotí. Jednoduše si připravte svou oblíbenou kávu, nezáleží, zda to bude rozpustná, filtr nebo espresso. Pamatujte, že čím silnější káva, tím silnější ledové kostky. Nechte kávu jemně zchladnout a rozlijte ji do ledových tvořítek. Již po několika hodinách budete mít led, který je ideální na chlazení kávových nápojů.

Zdroje: Vybornakava.cz, Forbes.cz, Coffeespot.cz, Kucharkaprodceru.cz, Lazenskakava.cz