Recept na třešňový džem nebo likér a návod, jak je usušit a zamrazit na zimu

Víte, že z třešní se dá udělat nejen skvělá marmeláda, ale třeba i likér nebo pečený čaj? Canva

Sezóna třešní je v plném proudu. Urodilo se vám jich letos hodně? Máme pro vás 5 tipů, jak je zpracovat. Hodí se například k zamrazování, sušení, pečení nebo výrobě marmelády. Kromě toho můžete z třešní připravit výborný likér či voňavý pečený čaj, který je v poslední době velkým trendem.

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

A pokud nemáte svou úrodu, nejspíš najdete v okolí stromy, které patří městu a je možné si z nich třešně natrhat. S hledáním vám pomohou interaktivní online mapy.

Třešňový džem

Na 3 půllitrové sklenice budete potřebovat:

  • 1 kg třešní
  • 1/2 kg želírovacího cukru
  • šťávu z půlky citronu
  • 4 lžíce brandy
  • vodu

Postup:

Dejte třešně do velkého hrnce, zalijte je asi 150 ml vody a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 15 minut, než třešně úplně změknou. Přidejte cukr, citronovou šťávu, brandy a povařte ještě zhruba 15 minut, než se třešně začnou rozpadat. Jakmile tekutina zhoustne, získá tmavě vínovou barvu a hladkou konzistenci. Pak už jen naplňte zavařovací sklenice ještě horkým džemem a máte hotovo.

Zavařovací sklenice se budou hodit
Recept na třešňový džem je jednoduchý Canva

Sušené třešně

Třešně jsou vhodné také na sušení, díky tomu si z nich připravíte lahodné dezerty a moučníky i v zimě. Vybrat si můžete osvědčené postupy – sušení na slunci, v troubě, na šňůře nebo moderní způsob – v sušičce na ovoce.

Postup:

Zralé třešně bez stonků rozložte na lísky a nechte je tam 1–2 dny. Dejte pozor, aby se při sušení nedotýkaly, mohly by začít hnít. Přesná doba sušení záleží na venkovní teplotě. Poté třešně změknou a jdou dobře vypeckovat. Dříve se v této fázi dosušovaly v troubě, ale dnes můžete využít právě elektrickou sušičku. Po usušení by měly vypadat podobně jako rozinky, nesmějí být příliš vysušené a tvrdé.

Sušené třešně si můžete dávat do jogurtu k snídani Canva

Třešňový likér

Budete potřebovat:

  • 2 kg zralých třešní
  • 1/2 kg cukru
  • 1 l rumu nebo jiného alkoholu

Postup:

Doporučujeme třešně nejdříve odpeckovat, pustí tak více šťávy, ale můžete je nechat i nevypeckované. Dejte je do lahve, přisypte cukr a nalijte rum nebo vodku, případně jiný alkohol podle chuti. Přidejte koření, které máte rádi. Do likéru se hodí například citronová kůra, hřebíček, badyán či vanilkový lusk, kombinace je zcela na vás. Pak nádobu pečlivě uzavřete a nechte odležet na světlém místě. Asi po měsíci hotový likér přeceďte a nalijte do lahví. Uchovávejte ho v temnu a chladu.

Tip: Využít můžete i zbylé třešně, dají se zamrazit nebo znovu naložit do alkoholu. Krásně pak ozdobí nejrůznější dezerty nebo drinky. Jen nezapomínejte na to, že i samotné ovoce obsahuje alkohol.

Zamrazení třešní

Nejdéle vydrží třešně zamrazené. Jak na to? Neslazené a vypeckované třešně se natěsno vloží do krabiček či sáčků a dají zamrazit. Použít je pak můžete do moučníků a dezertů. Pokud chcete zamrazit třešně celé, rozprostřete je v mrazničce volně na tácku tak, aby se nedotýkaly. Až zmrazené je pak vkládejte do krabiček.

Vynikající budou i třešně zmrazené s cukrem. Navíc bude krásně vypadat a udrží si dostatek vitamínu C. Omyté a osušené třešně stačí posypat krystalovým cukrem. Na 1 kg ovoce budete potřebovat asi 200 g cukru.

Jak zpracovat třešně: Zamrazit, usušit, připravit z nich džem nebo likér Canva

Pečený čaj

V posledních letech je velmi oblíbený pečený čaj, protože uchovává sladkou chuť ovoce i příjemné aroma a navíc vypadá efektně. Je to lahůdka, která bude chutnat celé rodině a pohostíte s ní i návštěvy.

Budete potřebovat:

  • 1 kg třešní
  • 1 kg višní
  • 1 kg cukru
  • výrazné koření (hřebíček, anýz, skořice)
  • citron
  • případně 2 dl rumu nebo griotky

Postup:

Třešně, višně i oloupaný citron omyjte a nakrájejte na malé kousky. Potom je ve větší míse smíchejte s cukrem. Nakonec podle chuti okořeňte a můžete přidat i alkohol. Předehřejte si troubu na 220 °C. Promíchanou směs z mísy přesypte do hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Pečte za občasného míchání asi 40 až 50 minut, záleží na nastavení vaší trouby i použitých ingrediencích. Mezitím si připravte skleničky a plňte je ještě horkou směsí. Pečlivě uzavřete a obraťte na 5 minut vzhůru nohama. Nakonec už stačí jen podle chuti přidat teplou či studenou vodu a můžete podávat.