Černý bez v kuchyni: Upečte si řízky nebo připravte sirup a čaj na zimu

Bezinková limonáda v létě osvěží – a dodržovat pitný režim je hračka! RitaE / Pixabay

Jemné drobné bílé kvítky jistě znáte. Černý bez má své specifické aroma, kterému není těžké propadnout. Co vše z něj můžete připravit? Podívali jsme se tomuto keři na zoubek (čtěte na její úžasné vlastnosti), a přinášíme hned několik receptů pro celou rodinu.

Přečtěte si také

Češi si oblíbili nakupování na internetu zadarmo, ale většinou netuší, jak funguje odložená platba
Češi si oblíbili nakupování na internetu zadarmo, ale většinou netuší, jak funguje odložená platba

Nastala ideální doba pro sběr květenství bezu černého. Ta totiž začíná právě na konci května, a protože končí až na přelomu měsíce června a července, nemusíte se bát, že byste sběr voňavých květů nestihli. Bez je známý nejen pro výjimečné léčivé schopnosti, ale i pro kouzelnou vůni. Tak hurá pro něj – a mezitím se inspirujte, co vše z něj můžete připravit.

Léčivý čaj z bezu

Nejjednodušší možnost uchování květenství? Nasušte si zásoby na celý rok. Květy černého bezu jsou bohaté na aktivní látky, díky kterým je odvar z nich vhodný jako pomocník při nachlazení. Je nesmírně močopudný, snižuje horečku, napomáhá pocení a zmírňuje kašel. A protože bez černý tak krásně voní, vždy potěší v podobě lahodného šálku čaje. Jak na něj? Lžíci sušeného bezu zalijte horkou vodou, čaj zakryjte a nechte alespoň 10 minut louhovat. Oslaďte dle chuti třeba medem.

Bezinkový sirup si zamilují malí i velcí RitaE / Pixabay

Bezinkový sirup, mňam!

Bezová šťáva? Určitě si na ní pochutnají malí i velcí – díky sirupu budete moci připravit třeba lahodnou letní limonádu s vůní bezu nebo ozvláštnit vinný střik, kterým pohostíte návštěvu. Jak na sirup z černého bezu? Připravte si:

  • květy bezu
  • 800 g cukru krystalu
  • šťávu ze tří citronů
  • vodu

Postup:

Začněte svařením květů na mírném plameni. Nechte směs louhovat po dobu několika hodin. Vzniklý odvar další den sceďte a povařte s citronovou šťávou a 800 gramy cukru, dokud tekutina nezhoustne. Nakonec hustý sirup přelijte do lahví a uchovávejte v chladu.

Už jste zkoušeli chutné kosmatice? Také nasladko mile překvapí RitaE / Pixabay

Co takhle řízek? 

Představte si, že se můžete zakousnout do bezového řízku. Kosmatice, jak se pokrmu říká, vás naprosto ohromí svou chutí. Jde o smažené květy bezu, které navíc můžete připravit dle chuti – lze si je dopřát nejen na slaný, ale dokonce i na sladký způsob. Co budete potřebovat?

  • ¼ litru mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • 120 g hladké mouky
  • slunečnicový olej

Postup:

Květenství namočte do těsta, které konzistencí připomíná to palačinkové. Stačí dobře promíchat všechny ingredience. Na rozehřáté pánvi pak smažte jednotlivé kousky stopkou nahoru. Při smažení spodní strany stopku ustřihněte, poté kosmatice obraťte a smažte z druhé strany. S čím si pochutnat? Sladká kosmatice potěší se zmrzlinou – obalená ve skořicovém cukru. Slané kosmatice si zamilujete třeba s bramborovou kaší. Dali byste si bezový řízek?

Tip: Vinný střik s kapkou bezu? Bílé víno (například Veltlínské zelené z Habánských sklepů jen za 79,90 Kč v prodejnách Albert Supermarket do 30. 6.) zalijte stejným dílem perlivé vody a zakápněte bezovým sirupem. Na vaše zdraví!

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!