10 rad, které se postarají, abyste měli zahradu bez klíšťat

Klíště na listu a kapky rosy KPixMining / Shuttestock.com

Klíšťata jsou obávanými společníky, kteří na nás číhají na mnoha místech. Lze očekávat jejich přítomnost v lesích, na loukách, v parcích, na hřištích a mnoha frekventovaných prostranstvích s bujným porostem. Na vlastním pozemku by je mnoho lidí nečekalo, ale právě na dvorku nebo na zahradě se mohou vyskytovat nejčastěji. Jelikož se zajisté chcete v okolí vašeho domu cítit v bezpečí, poradíme vám několik tipů, jak mít zahradu bez klíšťat.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Klíšťová encefalitida

Klíšťata se na pozemek nikdy nedostanou sama a vezměte jed na to, že jsou i u vás. Můžete je sem přinést vy sami na svém oblečení. Mohou je sem přinést také vaši mazlíčci a mnoho živočichů, kteří se ve vašem okolí pohybují, od drobných hlodavců až po ježky, kočky a mnoho dalších.

Důvodem ke zbavení se klíšťat by mělo být především to, že mohou přenášet celou řadu nemocí, z nichž nejznámější je lymská borelióza nebo třeba tularémie. Klíšťata jsou nejvíce aktivní od dubna do září, tedy v měsících, kdy je teplo a také zvířata jsou nejaktivnější. Sice tyto drobné parazity nemůžete stoprocentně odstranit, ale můžete udělat vše proto, abyste jejich výskyt snížili na minimum. Obzvláště pokud máte děti, mělo by být pro vás důležité, aby byly na vaší zahradě v bezpečí.

Klíště ve zkumavce Lili_Nat / Shutterstock.com

Jak se klíšťat na zahradě zbavit?

Sekejte trávník

Nebaví vás sekat trávu? Jedná se o jeden z nejlepších způsobů, jak se klíšťat zbavit. Nemusíte sekat trávník všude, ale zbavte se vysoké trávy a křoví tam, kde se nejčastěji pohybujete. Postarejte se také o to, aby se na zahradě neválelo listí. Růst vysokého plevele můžete eliminovat tím, že z posekané trávy uděláte mulč, kterým trávník pohnojíte.

Zbavte se dalších škůdců

Pokud se u vás hojně vyskytují krysy, myši, potkani nebo jiní přenašeči klíšťat, je vhodné uvažovat nad tím, jak se nejprve zbavit těchto škůdců.

Nenechávejte nikde nic válet

Stále se u vás povaluje palivové dříví, ořezané větve stromů, neuklizené zahradní náčiní, starý odpad nebo jiné věci? Jedná se o dokonalé útočiště, kde se mohu klíšťata schovávat. Starejte se o to, aby byla vaše zahrada stále uklizená a nikde nebyl zbytečný nepořádek.

Udělejte bariéry

Prošli byste se bosí po rozbitém skle? Zřejmě ne. Stejně nepříjemným zážitkem pro klíšťata je, když zahradu, záhony, chodníčky a další místa, ohraničíte štěrkem nebo zahradní štěpkou. Klíšťata tento povrch dráždí a nebudou ho překonávat.

Pořiďte si pojídače klíšťat

Zatímco lidé se klíšťat většinou štítí, pro některá zvířata jde o vítané zpestření jídelníčku. Mezi nejlepší pojídače klíšťat patří slepice a kromě deratizace zahrady se vám odmění i čerstvými vajíčky. Existují i ptáci, kteří klíšťata přenáší, takže ne každý opeřenec vám pomůže tyto parazity likvidovat.

Slepice na zahradě MVolodymyr / Shutterstock.com

Mějte kvalitní plot

Zatímco někteří mají u domu nedobytné ploty, mnoho lidí má jen malé ploty pro okrasu, které mohou snadno překonat lidé i zvířata. Pokud se k vám snadno dostane sousedův pes, kočky z okolí, zajíci z pole nebo vysoká zvěř, je na čase zvážit plot, který bude pro tato zvířata překážkou.

Kontrolujte domácí mazlíčky

Pokud máte domácí mazlíčky, pravděpodobně představují pro klíšťata nejlepší způsob dopravy. Pravidelně kontrolujte jejich srst a používejte přípravky a pomůcky, které klíšťata odpuzují, například obojky proti klíšťatům. Pokud nějakého parazita v srsti najdete, okamžitě ho odstraňte.

Odpuzujte je rostlinami

Existuje celá škála rostlin, které dokážou klíšťata přirozeně odpuzovat. Patří sem například česnek, šalvěj, máta, levandule, rozmarýn, měsíček a kopretina stračkolistá. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud tyto rostliny vysadíte na okrajích teras, chodníčků nebo kdekoliv jinde, kde nechcete přijít s parazity do kontaktu.

Přírodní postřik zahrady

Jestliže je vaše zahrada plná klíšťat, je vhodné začít uvažovat o postřiku. Pokud se obáváte chemie, můžete si vytvořit přírodní postřik. Několik rozdrcených stroužků česneku nechte 24 hodin louhovat v rostlinném oleji. Následně kousky česneku přeceďte a rostlinný olej umístěte do rozprašovače naplněného vodou. Poté přidejte několik kapek saponátu a máte připravený vynikající přírodní postřik. Pravidelně ho aplikujte na klíčová místa a klíšťata se od vašeho pozemku budou držet dál.

Muž v obleku chodí s postřikem Parilov / Shutterstock.com

Chemické hubení klíšťat

V případě chemické deratizace se vám nabízí celá řada produktů, může jít o postřiky, ale i granuláty. Ideální dobou pro ošetření trávníku je v době, kdy klíšťata začínají, nejlépe v dubnu. V případě silného zamoření se můžete obrátit i na zkušeného deratizéra, který vám zahradu od těchto parazitů důkladně vyčistí.

Klíšťata patří mezi nejodolnější druhy hmyzu a dokážou přežít i rok o hladu. Pokud využijete kombinaci výše zmíněných rad, zajisté se vám podaří tohoto nevítaného hosta ze zahrady vypudit nebo omezit jeho přítomnost na minimum.

Zdroj: autor článku Petr Pokorný