Jak správně pěstovat orchidej, aby zase vykvetla? Dejte jí cukr a vystavte rostlinu šokové terapii světlem

Růžová orchidej na parapetu Alie04 / Shutterstock.com

Orchideje jsou poměrně nenáročné na pěstování a přežijí i u začínajícího pěstitele. Aby vám ale rostlina bohatě rozkvetla, je potřeba jí poskytnout speciální péči. Poradíme vám, jak se o orchideje starat, aby prospívaly. S našimi tipy vám budou jejich exotické květy dlouhodobě zdobit domov.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Jak správně zalévat orchidej

Pokud toužíte po krásně rozkvetlé orchideji, musíte mít zdravou a silnou rostlinu. Hlavním klíčem k úspěchu je správné zalévání. Pokud orchideje zaléváte stejně jako ostatní rostliny, úspěchu se pravděpodobně nikdy nedočkáte, naopak je dost možná zahubíte.

Orchidejím neprospívá zalévání přímo do květináče. Hrozí totiž uhnívání kořínků. Lépe uděláte, když celou květinu (i s květináčem) ponoříte do převařené nebo dešťové vody pokojové teploty a necháte ji cca půl hodiny nasávat vláhu. Poté ji vyndejte, nechte okapat a papírovou utěrkou vysušte vodu mezi listy, jinak by rostlina mohla začít plesnivět. Tento postup opakujte jednou za týden a nikdy se vám nestane, že by rostlina uschla, listy zežloutly nebo že byste ji přelili.

  • Tip: Na orchideje používejte speciální substráty na orchideje, průhledné květináče i obaly vyrobené přímo na ně. Mají totiž výstupek pro odtok vody, který zabrání uhnívání kořínků.
Žena zalévá orchideje Mariia Boiko / Shutterstock.com

Co dělat, aby orchidej rozkvetla?

Vystavte rostlinu šokové terapii

Stále jen čekáte a čekáte, až rostlina vykvete? Vyzkoušet můžete tzv. šokovou terapii. Umístěte orchidej na několik dní do tmy a pak ji opět vraťte zpátky na parapet. Pakliže je rostlina zdravá, květů byste se za pár dní měli dočkat.

Cukr funguje jako zázračný životabudič

Ano, čtete správně. Cukr má na orchideje opravdu blahodárné účinky. Probudí i rostlinu, se kterou už jste se chtěli rozloučit. Stačí ho správně použít a orchidej se nastartuje.

Na co přesně cukr funguje?

  • na rostliny, které dlouho nekvetly
  • na zvadlé rostliny
  • na starší rostliny, kterým chybí energie
  • na rostliny, které jste nechtěně poškodili při manipulaci

Jak cukr správně aplikovat?

V litru vody rozpusťte lžičku cukru a poté do ní vložte rostlinu. Nechte ji namáčet zhruba 12 hodin (pokud ji v koupeli necháte celý den, nic se nestane). Poté orchidej ještě na cca půl hodiny ponořte po květináč do vody jako při běžném zalévání, nechte okapat, vysušte a vraťte zpátky na místo.

První účinky cukrového nálevu byste měli vidět již na konci procesu. Časem se rostlina vzpamatuje úplně, bude vypadat jako nová a květy vás také potěší co nevidět.

Určitě neváhejte cukr přidat do vody při běžném zalévání i jindy, hlavně před kvetením a během něj. Uvidíte, že orchidej bude s takovou péčí jen prospívat.

Žena přesazuje orchideje Caterina Trimarchi / Shutterstock.com

Voda s cukrem pomáhá nejen orchidejím

Cukr doporučujeme přisypávat do vázy i řezaným květinám, díky tomu se vám podaří jejich životnost prodloužit o několik dní.

Zkuste vodu s cukrem a vodkou

Jedním z dalších způsobů, jak řezané květiny udržet déle krásné, je kombinace cukru a vodky. Nejprve šikmo seřízněte veškeré stonky cca o 2 cm a ty pak vložte do vázy s vodou, 2 lžičkami cukru a jednou lžičkou destilované vodky.

Zatímco cukr květy vyživí a udrží je déle čerstvé a plné života, alkohol zahubí případné bakterie, které se ve vodě začnou tvořit. Tuto vodu obměňujte ideálně jednou denně a za 3 dny stonky opět o kousek seřízněte.

Limonáda pomůže také

Pokud vám doma zbyla limonáda a nyní je už bez bublinek, místo sobě ji dejte raději svým řezaným květinám. Zhruba ¼ hrníčku limonády vlijte do litrové vázy s vodou a promíchejte. Díky obsaženému cukru vydrží rostliny krásné mnohem déle.

Zdroj: kupi.cz, ireceptar.cz