6 triků, jak prodloužit tulipánům čerstvost: Zkuste minci, limonádu nebo párátko

Růžové tulipány v hrníčku na stole gowithstock /Shutterstock.com

Nic nevnese domů jarní atmosféru tak, jako kytice čerstvých sezónních květin. A mezi ty nejoblíbenější patří v tomto období bezesporu pestrobarevné tulipány. Pokud je vám vždy líto, že poměrně rychle odkvetou, vsaďte na některý z naši osmi tipů, jak jim snadno prodloužit životnost a užívat si déle jejich vůně a krásy. Jsou mezi nimi osvědčené triky i babské rady, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

1. Tulipány stejně jako rybky ze zverimexu

Zkrátka a jednoduše, bez vody nechte tulipány co nejkratší dobu a s jejich přepravou domů neotálejte. V obchodě je berte až těsně před pokladnou a vybírejte co nejvíce uzavřené, pevné květy. Dostatečnou vláhu jim dopřejte i doma a studenou vodu měňte alespoň jednou za dva dny.

  • Tip z letáků: Tulipány teď běžně koupíte i v řetězcích, které celoročně prodávají řezané květiny (Lidl, Billa, Tesco, Kaufland, Albert apod.), často se objevují i v akcích – cena za kytici o 7 až 9 kusech začíná již na 59,90 Kč. Koupit se nyní dají i v online supermarketech (Rohlík, Košík), kde se cenově pohybují od 99,90 Kč/ kytice s 10 kusy v akci.
  • Na trzích a od soukromých pěstitelů letos vychází kus tulipánu na 15–30 korun.
Kam si zajdete pro tulipány v akci?

2. Najděte jim ideální místo

Co se vhodné vázy týče, ta by měla být dostatečně vysoká, aby se stonky měly o co opřít. Ohýbající se budou uvadat rychleji. Záleží také, kam kytici postavíte. Vyvarujte se přímému slunci i blízkosti mísy s ovocem, zejména jablek, hrušek či banánů, které urychlují zrání tulipánů.

3. Dejte kytku k ledu

Jeden z osvědčených zachránců je led. Tulipány totiž milují chlad a ocení, když jim do vody ve váze přihodíte každý den i pár kostek ledu. A na noc je klidně zavřete do ledničky (někdy se doporučuje zabalené do vlhkých novin), zpomalíte tím jejich odkvétání.

Ruka dává mince do vázy ThamKC /Shutterstock.com

4. Přihoďte minci, uhlí nebo česnek

Zní to složitě, ve skutečnosti je tento populární trik jednoduchý. Do vázy stačí vhodit měděnou minci, například desetikorunu. Ta díky galvanickému pokovení vodu okyselí, a tím předejde vzniku plísní a množení bakterií.

Stejným způsobem funguje přidání lžičky octa a pro dezinfekci vody a redukci zahnívání stonků podle našich babiček i kousek dřevěného uhlí nebo stroužek česneku.

5. Zkracujte a propichujte

Tulipány je vhodné seříznout ještě před prvním umístěním do vázy, poté pravidelně jednou za pár dní. Ostrým nožem odkrojte v úhlu 45° asi 2–3 cm. Poté si vezměte jehlu, špejli, párátko nebo jiný tenký ostrý předmět a stonek v místě, ve kterém bude ponořený, několikrát propíchněte. U tulipánů se totiž často tvoří vzduchové bubliny, které znemožňují distribuci vláhy. Takto budou moci nasávat více vody a vydrží vám déle čerstvé.

6. Oslaďte jim život

Jakmile začnou barevné kalichy povadat, můžete zkusit do vody přidat některý z koupených regeneračních přípravků pro květiny, nebo sáhnout po obyčejném cukru. Lžičku nebo dvě stačí rozmíchat ve vlažné vodě a tulipány nechat v roztoku pár hodin. Někdo dokonce ze stejného důvodu přilívá do vázy trochu slazené limonády nebo sodovky.

Výživu podle lidových tipů dodají i použité sáčky s černým nebo zeleným čajem.