První letošní jahody! Užijte si je v tvarohových knedlících s pořádnou dávkou másla a cukru

Tvarohové knedlíky s jahodami Anna Jančevová

Sezóna prvních letošních jahod se blíží, byla by tedy škoda ji v kuchyni propást. Tvarohové knedlíky plněné jahodami patří bezpochyby mezi jedno z nejlepších českých sladkých jídel, které si můžete připravit. Navíc byť se to nemusí zdát, jejich příprava je až směšně snadná. Ingredience stačí promíchat, knedlíky zamotat a pár minut povařit. Žádné složité kynutí nebo vaření v páře.

Přečtěte si také

Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?
Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?

Tvarohové knedlíky s jahodami

Suroviny (na 10 knedlíků):

  • 250 g tvarohu v papíru
  • 10–15 jahod (podle velikosti)
  • 5–8 lžic hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Postup:

  1. Do hrnce dejte vařit osolenou vodu.
  2. Do mísy vložte tvaroh, rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a dobře promíchejte.
  3. Zahušťujte tvarohovou hmotu hrubou moukou, aby z těsta šel vytvořit váleček. Těsto ale může klidně ještě trošku lepit, protože jednotlivé dílky budete podsypávat moukou.
  4. Z těsta vytvořte váleček a rozdělte jej na 10 dílů.
  5. Každý díl si rukou splácněte a vložte do jeho středu jahodu.
  6. Pomoučenýma rukama každý čtverec s jahodou vykoulejte do knedlíku.
  7. Hotové knedlíky vařte v osolené vodě 5–10 minut. První knedlík pro jistotu ochutnejte, ať víte, že je hotový.
  8. Uvařené knedlíky propíchněte, aby se z nich dostala pára a nezdeformovaly se.
  9. Knedlíky podávejte sypané tvarohem s pořádnou vrstvou moučkového cukru a másla.
Zamotané knedlíky přichystané na vaření Anna Jančevová

Není tvaroh jako tvaroh

Čím více hrubé mouky při přípravě použijete, tím budou knedlíky tužší. Proto je nejlepší použít co nejméně vodnatý tvaroh, který nebude potřebovat tolik zahušťovat. Pokud byste knedlíky připravovali z vaničkového tvarohu, potřebovali byste až 15 lžic mouky. Oproti tomu tvaroh v papíru má méně vody, proto mu většinou stačí jen kolem 5 lžic mouky.