Karanténa a aktuální situace svádí k tomu zahálet. Nesportovat, jíst nezdravě a dopřávat si odměny za to, že zvládáme nouzový stav. Pokud ale nechcete po karanténě obměnit celý šatník, měli byste myslet na své zdraví a ideálně každý den sportovat a hlavně – jíst zdravě. A protože základem dne je snídaně, máme pro vás jeden tip na její zdravou a lehkou variantu. Zvládnete ji vyrobit do 60 minut a budete mít zásobu na celý měsíc.
Recept na domácí granolu se skládá jen ze 3 hlavních ingrediencí. Vloček, ořechů a kokosových lupínků v poměru 1 : 2 : 3, tedy 1 díl vloček, 2 díly ořechů a 3 díly kokosových lupínků. Vše stačí smíchat, přidat pár lžic kokosového oleje, podle chuti lžíci medu, mletou skořici a upéct.
Na domácí granolu můžete použít jakékoliv oblíbené ořechy. Vyzkoušejte kombinaci para ořechů, pekanových ořechů a dýňových semínek. Jejich chuť znásobíte, pokud je 24 hodin předem namočíte ve vodě.
Dále budete potřebovat vločky, což ale neznamená, že musíte automaticky sáhnout po těch ovesných. Skvělé budou také vločky pohankové, jáhlové nebo amarantové. Použít můžete jak vločky celé, tak drcené.
Poslední a nejdůležitější ingrediencí jsou kokosové plátky. Jedná se o chuťově stejný produkt jako klasický mletý kokos, ovšem s jednou výjimkou. Tento kokos není mletý, ale je ponechaný ve větších kouscích. Právě tyto lupínky se do granoly perfektně hodí pro svou křupavou chuť po upečení. 100 gramů koupíte zhruba za 20 Kč.
Co potřebujete:
Postup:
Veškeré ingredience smíchejte v míse a rovnoměrně rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 120 stupňů zhruba 20 minut, dokud nebude mít kokos zlatavou barvu. V polovině pečení promíchejte. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelné nádobě.
V receptu na granolu uvádíme, že podle chuti můžete přidat med. Jeho nevýhodou ale je, že při pečení ztrácí vitamíny. Řešením proto je med do granoly nedávat a sladit ji až poté.