10 tipů, jak ušetřit za topení: pořiďte si termostat a otužujte se!

Ruce v rukavicích na radiátoru Jelena Stanojkovic / Shutterstock.com

Udržení stálé teploty ve vaší domácnosti souvisí s celou řadou faktorů. Vliv může mít zateplení domu, těsnění oken a dveří i tarif od vašeho dodavatele energií. Zjistěte, co všechno můžete udělat pro to, abyste doma udrželi stálou teplotu a ušetřili za energie.

Přečtěte si také

Od dubna zvyšují řetězce v Česku svým zaměstnancům mzdy. Kde si vydělá pokladní nejvíce?

I. Odvzdušněte topení

Jedním z důvodů, proč doma nemáte stabilní teplotu, může být zavzdušněné topení, které nehřeje tak, jak by mělo. Tímto způsobem promrháte spoustu peněz, aniž byste dosáhli kýženého výsledku.

Zavzdušněné topení poznáte podle nerovnoměrného prohřátí či šplouchavých zvuků. Řešení je přitom jednoduché, stačí problémové radiátory odvzdušnit. To uděláte snadno sami – pusťte topení naplno a klíčem povolte ventil. Nejprve bude unikat vzduch. Jakmile však začne téct voda, máte hotovo a můžete ventil opět utáhnout. Nezapomeňte pod něj na zem umístit ručník nebo utěrku, aby vám voda nepoškodila podlahu nebo koberec.

Pořiďte si hřejivý dárek do domácnosti

II. Pořiďte si termostat

Jedna věc je více než zřejmá – čím méně topíte, tím více ušetříte. Topit proto dává smysl především v těch hodinách, kdy jste doma. Teplotu naopak můžete snížit během dne, kdy jste v práci. Díky termostatu můžete zajistit, aby byla teplota přes den nižší a vytápění začalo třeba až hodinu před vaším příchodem. Díky tomuto systému ušetříte, a navíc se nebudete muset obávat návratu do vymrzlého domova.

III. Zaizolujte radiátory

Velkou nevýhodou cihlových staveb je vyšší únik tepla. Dnešní novostavby už s tímto faktem počítají, a proto se staví z materiálů s lepšími izolačními vlastnostmi. U starších domů a bytů můžeme únik tepla skrze zeď ovlivnit izolací vloženou za radiátorem. Jde o speciální hliníkovou fólii, která odráží teplo zpět do místnosti, a tím nejen zvyšuje teplotu, ale také šetří vaše peníze. Náklady na ni nejsou vysoké, jedna taková fólie vás vyjde jen něco kolem 400 Kč. Bydlíte-li ve vlastním domě, zauvažujte i o izolaci celé fasády skelnou vatou nebo polystyrenem.

Žena nastavuje termostat na zdi Monkey Business Images / Shutterstock.com

IV. Zapracujte na své imunitě

Spousta lidí vytápí svou domácnost na více než 25 °C, což je teplota nejen nevhodná pro spánek, ale také pro vaši obranyschopnost. Ideální teplota v domácnosti je podle odborníků mezi 20 a 22 °C. Kromě toho, že vás přetápění domácnosti přijde draho, zároveň ovlivňuje i vaše zdraví. Náhlé změny teplot především v zimních měsících mohou zapříčinit nejedno nepříjemné onemocnění. Zkuste proto zapracovat na své imunitě – zdravě jezte, doplňujte potřebné vitamíny, otužujte se nebo vyzkoušejte saunu. Prospějete tak nejen svému zdraví, ale i peněžence.

V. Zaizolujte okna

Co se týče úniků tepla, okna bývají v domácnostech nejčastějším problémem. Kvalitní okenní izolace přitom dokáže zvýšit teplotu v místnosti až o 2 °C. I stará okna se dají izolovat speciálním těsněním. Pokud máte dvojitá okna, můžete mezi ně umístit polštáře nebo složené deky, které zamezí proudění studeného vzduchu. Pomoci mohou též těžké závěsy, dávejte však pozor, abyste jimi nepřekryli i radiátory – teplo by se pak po místnosti nerozptýlilo tak snadno.

VI. Zavírejte důkladně dveře

Čím větší prostor se snažíte vytopit, tím hůře se bude vytápět, a tím větší hrozí ztráty. Vytápění v bytě či domě proto rozdělte na několik částí – místností, které budete důkladně oddělovat zavřenými dveřmi. Teplo z místnosti, ve které se často zdržujete a potřebujete ji mít řádně zahřátou, vám tak nebude unikat jinam.

VII. Vyzkoušejte zvlhčovač vzduchu

Teplota měřená teploměrem udává fyzikální veličinu, tedy reálnou teplotu vzduchu. Pocitová teplota však zohledňuje nejen ji, ale též rychlost větru či množství slunečního záření. Míra, jakou pociťujeme teplo a chlad, je značně ovlivněna také vlhkostí vzduchu. Vyšší vlhkost totiž dokáže lépe přenášet teplo od radiátoru. Pořiďte si proto zvlhčovač vzduchu nebo na radiátor pověste zásobník s vodou. Nejen, že vám doma bude znatelně tepleji, ale navíc se vám bude lépe dýchat.

Difuzér, který uvolňuje páru PV productions / Shutterstock.com

VIII. Uvolněte prostor před radiátory

Přestože se tato rada může jevit jako banální, množství lidí stále umisťuje před radiátory nábytek a jiné překážky a diví se, že doma nemají stabilní teplotu. Před topnými tělesy by nikdy neměly stát překážky, které brání rovnoměrnému rozptylu tepla po místnosti. S jeho šířením mohou pomoci také větráky, které v létě používáme k ochlazení.

IX. Teple se oblékejte

Chcete-li předejít zbytečnému přetápění místnosti, zamyslete se nad svým domácím oděvem. Pokud se doma pohybujete v krátkém rukávu a nohavicích, pocitová teplota vám bude připadat nižší, než když se obléknete více. Chladnější vzduch je navíc zdravější k dýchání, především při spánku. Jak radí odborníci, teplota v místnosti by správně nikdy neměla přesáhnout 22 °C, při spánku pak 17 °C.

Než se zatopí, zahřejte se zevnitř

X. Změňte dodavatele energií

Pokud máte pocit, že ani jedna z výše uvedených rad vaši teplotní situaci nevyřešila a vy stále přeplácíte za topení, zkuste se porozhlédnout po jiném dodavateli energií. Změnit dodavatele přitom můžete prakticky kdykoli, jen počítejte s výpovědní lhůtou u svého stávajícího poskytovatele.