Jak vyrobit domácí sedmikráskový sirup, který bude chutnat celé rodině

Sedmikráskový sirup bude chutnat dětem i dospělým Anna Jančevová

Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky. Pokud máte hodinku času, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka. 

Přečtěte si také

Lentilky se po 114 letech přestanou vyrábět v Česku. Němci jim změní i recepturu
Lentilky se po 114 letech přestanou vyrábět v Česku. Němci jim změní i recepturu

Sedmikráskový sirup je plný jarních vitamínů 

Sedmikráska obecná, jinak také sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je bylina, která kvete bílo-růžovými kvítky. V lidovém léčitelství se používala pro hojení ran a také pro své protizánětlivé účinky. Vychutnat si ji můžete v čaji nebo třeba v sirupu, který vám uchová vitamíny na celý rok

Recept na sedmikráskový sirup

Co budete potřebovat:

  • 500 květů sedmikrásek (odpovídá 2 velkým hrstem)
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citrón
  • 1 malý panák rumu
Natrhejte si 500 květů sedmikrásek a propláchněte je Anna Jančevová

Postup:

  1. Natrhejte si zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech.
  2. Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citrón, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě.
  3. Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí.
  4. Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte.
  5. Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba 3 až 5 minut.
  6. Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.
  7. Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Pokud však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.
Připravte si cukr krystal, bio citrón a propláchnuté sedmikrásky Anna Jančevová

Se zavařováním pomůže zavařovací hrnec

Pokud doma často děláte domácí marmelády, sirupy či v létě zavařujete okurky, zavařovací hrnec se vám bude hodit. Pořídíte jej zhruba od 1 200 Kč. Čím více funkcí, tím vyšší cena. Hrnec může být vybavený časovačem, tlačítkem na regulaci teploty nebo výpustným kohoutem na vodu. Středně velký hrnec pojme zhruba 15 sklenic. Smaltovaný zavařovací hrnec o objemu 30 l pořídíte v e-shopu domácích potřeb Orion za 1 299 Kč, hrnec o objemu 27 l Sencor SPP 2100WH pak za 1 799 Kč.

Nejčastější otázky k receptu:

Proč použít bio citrón?

Běžně dostupné citróny se stříkají, jestliže tedy sáhnete po kusu z ne-bio produkce, vylouhujete si do sirupu pesticidy a herbicidy. A ze zdravé pochoutky se stane, obrazně řečeno, vývar plný chemie. 

Můžu sbírat sedmikrásky po dešti?

Obecně se nedoporučuje sbírat květy po dešti, pokud chcete mít zaručenou dlouhou trvanlivost sirupu. Říká se, že po dešti mohou sedmikrásky v sirupu plesnivět. Víte-li ale, že sirup spotřebujete do 2 týdnů, klidně sáhněte i po těch namoklých.

Musím mít přesně 500 květů?

Čím více květů použijete, tím bude mít sirup silnější aroma. Jednotlivé květy ale počítat nemusíte. V suchém stavu 500 kusů odpovídá zhruba 50 gramům, v mokrém stavu 100 gramům

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!