Jak vyrobit domácí poctivé máslo? Recept, kde jediné, co potřebujete, je smetana a sklenice

Nakrájené máslo a nůž na dřevěném prkýnku New Africa / Shutterstock.com

Máte rádi máslo? Pak není nic jednoduššího než si ho doma během pár minut sami připravit. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní či suroviny – vystačíte si pouze se smetanou a uzavíratelnou sklenicí. Zvládnete to sice sami, ale můžete to pojmout i coby zábavu pro celou rodinu.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Proč si vyrobit vlastní máslo?

Proč vůbec dělat domácí máslo, když se dá koupit v obchodě? V tomto případě nejde ani tak o cenu, protože smetana samotná je docela drahá. Hlavní benefit spočívá v tom, že zkrátka víte, co jíte. A o to více vám bude chutnat!

Navíc je výroba másla doma úžasně jednoduchá. Máme pro vás snadný recept, pro který nepotřebujete nic víc než smetanu a sklenici.

Přepuštěné máslo ghí
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Přepuštěné máslo ghí

Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.

Přepuštěné máslo ghí

Recept na máslo

Co budete potřebovat?

  • Smetanu s vyšším podílem tuku (tedy 30 % a více)
  • a sklenici s uzávěrem (například zavařovací).

A pokud máte doma elektro pomocníky, jako ponorný mixér či food processor, máte vyhráno úplně! Jste totiž ušetřeni ruční práce. Není však na škodu ukázat například dětem, jak takové máslo vzniká a že není nutné kupovat vždy jen to v obchodě.

Žena peče s dvěma dětmi ESTUDI M6 / Shutterstock.com

Jak vyrobit máslo?

  1. Smetanu nalijte do sklenice (maximálně do její poloviny, ideální množství jsou dva kelímky),
  2. zašroubujte víčko a sklenicí třepte. Bude to chvíli trvat, takže se možná brzy unavíte, proto je máslo tímto způsobem lepší vyrábět ve více lidech. Zapojte klidně děti i partnera – bude to pro ně nejen poučné, ale i zábavné. Na pomoc si můžete vzít i ruční šlehač nebo ponorný mixér, který práci za vás „odmaká“.
  3. Nebojte se do toho opřít a sklenicí třeste rychle a silně. Po pár minutách se v ní vytvoří šlehačka. Vy však pokračujte dále ve třesení až do doby, kdy se pevná hmota začne oddělovat od tekutiny (podmáslí) a konečně se začnou tvořit hrudky másla.
  4. Ve chvíli, kdy se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, podmáslí slijte, hrudky másla sesbírejte a udělejte z nich jednu velkou hroudu másla. Tu poté položte na čistý talíř a vidličkou ji rozmačkejte – opět bude vytékat podmáslí. Zbývající tekutinu můžete také vymačkat přes plátýnko.

Jak vyrobit domácí bylinkové máslo?

Pokud milujete bylinky, pak byste měli vyzkoušet do másla přimíchat nasekané bylinky podle chuti a zabalit směs do pečicího papíru. Pak stačí svázat provázkem a nechat máslo v lednici ztuhnout.

Postup, jak vyrobit bylinkové máslo rukxstockphoto / Shutterstock.com

Co s podmáslím?

Leží vám v hlavě, proč podmáslí odlévat bokem? Co teď s ním? Lze jej vypít jen tak, přidat do smoothie, snídaňové ovesné kaše, využít při pečení chleba, sušenek, dát do polévky nebo zajímavě zakomponovat do omáčky. Podmáslí je totiž velmi zdravé a vylít jej jen tak do dřezu by byla opravdu velká škoda.

Zdroje: zijemehomemade.cz, rozhlas.cz