Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý

Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami Jan_Mach / Shutterstock.com

Velikonoční nádivka je jedním z typických pokrmů, které by rozhodně neměly na velikonoční tabuli chybět. Zkuste ji letos připravit podle našeho receptu. Určitě si pochutnáte a budete ji chtít dělat po celý rok. Co všechno do takové nádivky patří? Poradíme, jak na ni krok za krokem.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Jak na tradiční velikonoční nádivku?

Tradičně se velikonoční nádivka připravovala z obraného masa telecí hlavy, dnes se však lze setkat s různými variacemi. V receptech se objevuje uvařené kuřecí, králičí, vepřové nebo jehněčí maso. Nejčastěji se ale používá maso uzené.

Nezaměnitelnou ingrediencí jsou také čerstvé kopřivy – nejlepší je na ně vyrazit už koncem března, kdy jsou jejich zelené listy ještě mladé, chutné a plné vitamínů. Pokud nemáte možnost natrhat si kopřivy v přírodě, v období Velikonoc se objevují také na pultech vybraných obchodů v úseku čerstvé zeleniny mezi bylinkami.

Tvarohový mazanec
Čas přípravy: 1 hod 50 min Obtížnost: Střední

Tvarohový mazanec

Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.

Tvarohový mazanec
Beránek s jablky a ořechy
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Beránek s jablky a ořechy

Pokud zbožňujete sladké pečení a tradiční velikonoční zvyklosti, je tento recept na velikonočního beránka s jablky a ořechy stvořený přímo pro vás! S jemným a voňavým, úžasně nadýchaným těstem a sladkou chutí jablek je ideálním dezertem pro rodinné oslavy Velikonoc. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm pochutnají malí i velcí koledníci.

Beránek s jablky a ořechy

Recept na velikonoční nádivku

Budete potřebovat:

  • 7 rohlíků (ideálně 1–2 dny starých)
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec
  • 300–400 g vařeného uzeného masa (množství zvolte podle toho, jak moc masovou budete nádivku chtít)
  • 50 g másla + trochu na vymazání
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv (pokud nemáte, lze nahradit např. čerstvými špenátovými listy)
  • 1 lžíci nasekané čerstvé petržele
  • 1 lžíci nasekané čerstvé pažitky
  • trochu strouhanky na vysypání pekáče
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Tip: Pokud máte rohlíky čerstvé nebo jim chcete dodat výraznější chuť, můžete je nejprve nakrájet a nechat opéct v troubě při 150 °C asi 10–15 minut.

Tradiční velikonoční nádivka s uzeným masem Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát. Mezitím si oddělte žloutky od bílků.
  2. Žloutky vyšlehejte spolu s rozpuštěným máslem a přilijte k namočeným rohlíkům. Přidejte sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Z bílků ušlehejte sníh.
  3. Listy kopřiv spařte a poté ihned zchlaďte v ledové vodě, následně důkladně osušte a nasekejte.
  4. Do mísy k rohlíkům přidejte kopřivy a petržel, uzené maso nakrájené na kostičky a vše společně promíchejte. Na závěr po menších dávkách opatrně vmíchejte sníh.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vymažte máslem, vysypejte strouhankou a nalijte do něj směs. Pečte asi 20–30 minut dozlatova.
  6. Podávejte posypané pažitkou. Nádivka je ideální coby příloha – pokud do ní ovšem dáte více uzeného masa, bude výborná i samotná.

Zdroj: Kupi