Mnoho lidí si dnes bez mikrovlnné trouby nedokáže svou kuchyň vůbec představit. Věděli jste ale, že si s její pomocí můžete ulehčit i dost práce během vaření? Zdlouhavé a neoblíbené činnosti jako loupání ovoce a zeleniny nebo časově náročné kynutí a namáčení luštěnin totiž zvládne během pár minut. Naučte se všechny užitečné finty!
Pokud vás čeká loupání většího množství česneku, práci si můžete usnadnit. Stroužky česneku rozprostřete na talíř, a ten dejte do mikrovlnky na 15 sekund. Poté stačí stroužek jemně zmáčknout a slupka by se měla jednoduše uvolnit.
Nic neslibujeme, některá cibule je zákeřná více, jiná méně, ale určitě to stojí alespoň za vyzkoušení. Z cibule odkrojte konce a dejte ji do mikrovlnky ohřívat na maximum asi na 30 až 40 vteřin. V každém případě vám díky tomu půjde slupka cibule snáze oloupat.
Do omáček, polévek nebo pest je potřeba zbavit rajčata slupky. S mikrovlnkou je postup stejný jako u klasického spařování, vyhnete se ale zbytečnému vaření vody. Rajčata nakrojte do kříže (plody můžete ještě na pár místech propíchnout, aby se povrch slupky více narušil) a při nejvyšším výkonu ohřívejte asi 30 sekund. Poté nechte ještě pár minut dojít a jednoduše oloupejte.
Tento trik funguje i na broskve nebo zeleninu s tužší slupkou, například na dýně.
Pokud jste zapomněli dát luštěniny před vařením na několik hodin namáčet, nic se neděje. Díky mikrovlnce budou připravené už za tři čtvrtě hodiny. Luštěniny zalijte v misce vodou (musí být zcela ponořené), přisypte trochu jedlé sody a na cca 10 minut dejte ohřívat. Poté vyndejte a nechte ještě nejméně 30 minut dojít.
Zapomeňte na vodní lázeň, čekání na ohřev vody a spoustu spotřebovaného nádobí. Jednoduše nalámejte kostičky čokolády do misky, zapněte mikrovlnku na nejnižší stupeň a nechte ohřívat. Každých 15 sekund čokoládu promíchejte, dokud nebude krásně rozpuštěná.
Stejným způsobem můžete povolit ztuhlé máslo z ledničky.
Gumové a suché rohlíky nebo okoralý chléb potřete vodou navlhčeným ubrouskem, případně vlhký ubrousek či utěrku dejte přímo do mikrovlnky. Ohřívejte asi 10–20 sekund. Pečivo bude čerstvější a vláčnější.
Ať už děláte džus nebo šťávu použijete při vaření, díky krátkému zahřátí pustí citrony, limety a pomeranče mnohem více šťávy. Plod stačí dát na 15–20 vteřin do mikrovlnky. Tento trik funguje i na starší vysušené plody nebo jablka. A jako bonus půjde slupka z ovoce mnohem lépe oloupat.
Nechce se vám čekat, až těsto vykyne? Řešení je jednoduché. Zadělané těsto dejte do mísy a přikryjte ručníkem nebo utěrkou. Vložte společně se sklenicí vody do mikrovlnky a při nejnižším výkonu ohřívejte 3 minuty. Poté jej vyndejte, nechte 3 minuty odpočívat a celý proces ještě jednou zopakujte.
Chcete-li, aby v pokrmech chuť koření nebo ořechů náležitě vynikla, lze je před použitím dát na cca 15 sekund do mikrovlnné trouby, kde se krásně rozvoní. Můžete je také zakápnout trochou olivového oleje, který jim dodá ještě o kapku výraznější aroma.
Pokud nemáte během dne příliš mnoho času, v mikrovlnce si také můžete přímo uvařit spoustu jednoduchých jídel. V zakryté misce s trochou vody lze připravit zeleninu jako brokolici a květák, mrkev, brambory nebo zelí, ve vroucí vodě zase těstoviny.
Tip: Pořídit se dají i různé vychytávky, které vám vaření v mikrovlnce výrazně ulehčí a urychlí. Například speciální sáček na vaření brambor ve slupce, který funguje na principu vytvoření parní kapsy. Na internetu se dá pořídit již od 60 až 80 korun.
Široký sortiment pomůcek pro vaření v mikrovlnné troubě najdete také v prodejnách domácích potřeb Orion nebo na e-shopu Tchibo.cz. Zde pro představu můžete koupit nádobu na vaření těstovin v mikrovlnce (cena 549 Kč) nebo misku na přípravu ovesné kaše (cena 349 Kč).