Opravdu způsobuje mikrovlnka rakovinu a je nebezpečná pro těhotné? Mýty o mikrovlnce vysvětleny

Ruka dává jídlo do mikrovlnky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Přestože nám většinu času zjednodušují život, o bezpečnosti domácích spotřebičů panují ve společnosti už řadu let nejrůznější spekulace. Jedním z takto propíraných domácích pomocníků je i mikrovlnná trouba. Ta má údajně podle mnoha názorů způsobovat ztrátu živin v ohřívaných potravinách, radiaci, či dokonce rakovinu. Jak je to ale ve skutečnosti?

Přečtěte si také

Lyofilizované ovoce dávají matky ve velkém svým dětem. Je to zdravé? A jak probíhá sušení mrazem?

Ztráta živin, radiace i rakovina?

Nejrozšířenější pověrou ohledně mikrovlnné trouby je domnělý škodlivý účinek záření na kvalitu ohřívaných potravin. Přestože záření urychluje chemické reakce, nemá významný vliv na změny v chemické struktuře látek, na to je mikrovlnná energie příliš malá.

Strach, že mikrovlnka mění nutriční hodnoty potravin, je též neopodstatněný – každá tepelná úprava potravin, jako je vaření, dušení, ohřívání či smažení, totiž snižuje jejich nutriční hodnotu. Vinit mikrovlnku je proto zbytečné.

Co se týče mýtu o rakovině, dle největší světové nezávislé organizace pro výzkum rakoviny Cancer Research UK neexistuje žádná souvislost mezi účinky mikrovln a vznikem karcinogenních buněk.

Muž vyndává jídlo v krabičce z mikrovlnky goffkein.pro / Shutterstock.com

Jídlo z mikrovlnky není tak dobré?

Jedním z častých mýtů o mikrovlnné troubě je, že jídlo z ní má horší chuť než při přípravě na sporáku. Pravdou však je, že na vině není samotná technologie mikrovln, ale spíše nesprávný postup ohřevu. Pokud jsou potraviny v mikrovlnce ohřívány příliš dlouho nebo na příliš vysoký výkon, může dojít k jejich přehřátí a vysušení, což negativně ovlivní chuť a texturu jídla. Při dodržení doporučených časů a nastavení výkonu lze však v mikrovlnce dosáhnout chutných a kvalitních pokrmů srovnatelných s jinými metodami ohřevu.

Mikrovlnka není bezpečná pro těhotné ženy?

Dalším rozšířeným mýtem je obava z používání mikrovlnné trouby v blízkosti těhotných žen. Lidé se často domnívají, že mikrovlnné záření může ohrozit zdraví matky i plodu. Tento strach je však neopodstatněný, pokud je mikrovlnná trouba v dobrém technickém stavu a není poškozená.

Moderní mikrovlnky jsou vybaveny kvalitním stíněním, které účinně zabraňuje úniku mikrovlnného záření do okolí. Těhotné ženy se tedy nemusí obávat používání mikrovlnné trouby, pokud dodržují základní bezpečnostní pravidla a používají nepoškozenou troubu od renomovaného výrobce.

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou je naprosto vynikající kombinací. Omáčka dodá jídlu pikantnější, nevšední chuť. Určitě si tento recept vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Srbské rizoto
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Srbské rizoto

Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.

Srbské rizoto

Mikrovlnka byla vynalezena náhodou

Mikrovlnka, jak se troubě na ohřívání jídla také říká, spatřila světlo světa v roce 1947 a relativně rychle si získala srdce kuchařů a hospodyněk po celém světě. Funguje na principu elektromagnetických vln, které způsobují rotaci molekul vody v ohřívaném jídle. Energie, která tímto kmitáním vznikne, se přenáší na molekuly jídla a tím je ohřívá. K objevu tohoto principu dospěl čirou náhodou při výzkumu elektromagnetických vln Američan Percy Spencer. Jeho vynález způsobil skutečnou revoluci a po léta byl symbolem pokroku.

Mýty pramení z nedůvěry

Ohřívání jídla v mikrovlnné troubě je rychlé, komfortní a nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Jak už to tak nicméně bývá, takové vynálezy vzbuzují podezření a nedůvěru. Přidejte si ještě fungování na principu elektromagnetických vln a panika, která končí vznikem mnoha mýtů, je na světě. Přestože záření, které vyzařuje mikrovlnná trouba, je silnější než třeba u smartphonu, tato technologie je navržena tak, aby byla trouba zabezpečena tak, aby nepředstavovala žádné nebezpečí.

Muž stojící u hořící mikrovlnky Andrey_Popov / Shutterstock.com

Dodržujte pravidla bezpečného používání

Ačkoli většina mýtů ohledně mikrovlnné trouby jsou pouze neopodstatněné pomluvy, při zacházení s mikrovlnkou byste přesto měli dbát některých bezpečnostních pravidel. Potraviny do ní můžete vkládat pouze na některých kusech nádobí – v pořádku bude porcelán, keramika i sklo, do mikrovlnky však nikdy nevkládejte kovové talíře nebo nádobí zdobené zlatem, protože kovy mikrovlnné záření odrážejí. Díky tomu se volné elektrony na povrchu kovového předmětu rozkmitají a vznikne elektrický náboj.

Zdroje: Very well family, Cancer Research UK, SZÚ