Videorecept: Smažený květák podle pana Cuketky musíte ochutnat!

Říkáte, že byste si také dali smažený květák? „No jó! Ale té práce okolo!“ A tak si spousta z nás raději nechá na tuto křupavou smaženou lahůdku zajít chuť a udělá ji, až někdy bude čas. Ale nebojte se, pokud si v tom uděláte systém po vzoru Skromné kuchyně pana Cuketky, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít. Tak co, jdete do obchodu pro květák?

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Pojďme si vyložit karty na stůl a řekněme si hned o dvou zrádnostech, které vás možná od přípravy květáku odrazují – předvaření a obalování v trojobalu.

Opravdu je nutné květák před obalením předvařit?

Je to opravdu dobrý nápad, pokud chcete mít smažený květák ideální konzistence a chuti. Díky předvaření totiž nejen trochu změkne, ale také do sebe natáhne sůl, což poté poznáte na jeho chuti. Při smažení pak květák získá hezkou zlatavou barvu.

Jak zefektivnit obalování v trojobalu?

Možná na to máte svou vlastní fintu, pan Cuketka používá starý osvědčený postup – tři misky v řadě za sebou, vlevo před nimi mísu s předvařenými květáky a po pravé ruce plech, na který si obalené růžičky odkládá.

Co budete potřebovat?

  • 1 květák (44,90 Kč)
  • 1 kg brambor (11 Kč)
  • 200 g strouhanky (6 Kč)
  • 200 ml řepkového oleje (5,20 Kč)
  • 100 g hladké mouky (1,20 Kč)
  • 120 g tatarské omáčky (15,70 Kč)
  • 2 vejce (6 Kč)
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíci másla – cca 15 g (1,80 Kč)
  • sůl

Cena surovin celkem: 92 Kč

Cena na porci: 23 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v lednu 2020. V receptu není započítána cena pažitky, protože si ji spousta z nás doma pěstuje čerstvou.

Dali byste si smažený květák s máslovými brambůrkami? Kupi.cz / Skromná kuchyně

Jak na to?

  1. Nezapomínejte ani na to, co si ke květáku dáte. Asi se shodneme na tom, že obyčejné vařené brambory s máslem do kapsy jiná příloha jen tak nestrčí! Aby vám tedy květák nevychladl, pusťte se nejdříve do brambor.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na poloviny či kostičky a uvařte doměkka v osolené vodě. Poté je slijte a nechte malou chvíli bokem. Přidejte lžíci másla (anebo klidně i víc, máte-li rádi brambory hodně maštěné) a promíchejte s nadrobno nasekanou pažitkou.
  3. Květák následně očistěte, zbavte košťálu a rozdělte na jednotlivé růžičky. Vložte jej do hrnce s vroucí vodou a vařte asi jen 5 minut do poloměkka. Takto předvařený květák nechte okapat.
  4. Zatímco bude voda z květáku okapávat, připravte si tři misky, do kterých vložte následující ingredience – hladkou mouku, do druhé misky osolená, opepřená a rozšlehaná vejce s trochou vody a do třetí misky strouhanku.
  5. Květák postupně obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
  6. Do pánve anebo do širšího kastrolu dejte olej. Vrstva oleje by měla být vysoká přibližně 1 až 2 cm. Rozehřejte jej na teplotu okolo 170 °C a postupně přidávejte obalený květák, který smažte dozlatova ze všech stran.
  7. Po usmažení položte květáky na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se přebytečný tuk mohl do ní vsáknout.

Tip: Pokud se vám u pánve nechce stát a utírat varnou desku poprskanou od oleje, usmažte květák na plechu v troubě.

Podávejte s uvařenými bramborami a tatarskou omáčkou.