Recept na pomalu pečený bůček, měkký jako polštářek, s dokonalou křupavou kůrčičkou

Čas a správná technika umí proměnit i úplně obyčejný kousek vepřového masa v luxusní pochoutku. Nevěříte? Pak musíte zkusit náš sváteční pečený bůček. Určitě to totiž není jídlo pro běžný pracovní den, které je hotové za půl hodiny. Na druhou stranu ale zase ukazuje, jak se dá s trochou úsilí proměnit úplně obyčejná surovina na něco skvělého.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Möbelix chce být IN: Řetězec bojuje o zákazníky novou identitou, Jysk a IKEA sníženými cenami

V čem je tenhle pečený bůček jiný? Připravuje se nejprve velmi pomalu a s kůží dole, ponořenou ve vývaru. Kůže tak má hodně času na to, aby se téměř rozvařila a zároveň pustí do vývaru spoustu kolagenu. Když pak bůček v druhé části pečení otočíte, velmi snadno vytvoříte křupavou kůrčičku.

Hodně receptů na bůček kůži opomíjí, případně s ní nepracuje správně. Výsledkem je často tvrdá kůže, o kterou si akorát tak vylomíte zub. Tady je ale kůrčička jen na povrchu a pod ní je bůček úplně jako polštářek.

Bůček je dokonce tak měkký, že je potřeba kůži nakrájet do kříže a při porcování vést řez pěkně podél mřížky. Když takhle bůček nakrájíte na plátky a zalijete silnou šťávou, budete jen nevěřícně koukat, jak může být dobrý!

Budete potřebovat:

  • 800 g vepřového boku bez kosti s kůží (55,90 Kč)
  • 250 ml drůbežího vývaru (7,50 Kč)
  • 1 lžíci mouky (0,20 Kč)
  • sůl

Cena surovin celkem: 63,60 Kč

Cena na porci: 15,90 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v listopadu 2019.

Postup:

  1. Na dno pekáčku nasypte tenkou vrstvu soli. Na ni položte vepřový bok kůží dolů a ze všech ostatních stran také osolte. Takto připravený bůček dejte odležet do lednice přes noc (minimálně ale na 2 hodiny). Poté přebytečnou sůl setřete ubrouskem a bůček osušte.
  2. Nasolený bůček položte kůží dolů do malého pekáčku, na pánev nebo do zapékací misky. Ideálně tak, aby vyplnil skoro celou plochu nádoby. Zalijte vývarem a přiklopte poklicí tak, abyste nechali na straně mezeru (můžete zakrýt i alobalem). Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte 4 hodiny.
  3. Po pomalém pečení bůček v nádobě opatrně otočte kůží nahoru. Tu na povrchu nařízněte ostrým nožem do kříže s odstupem asi 1 cm. Na dně pánve by měla být zůstat asi 1 cm vysoká vrstva tekutiny. Pokud není, doplňte vodou nebo vývarem. Troubu mezitím rozehřejte na 230 °C (pokud máte, zapněte program na grilování/pečení z horního ohřevu).
  4. Vraťte bůček do trouby a zprudka zapečte asi 30 až 60 minut, dokud není kůrčička křupavá. Bůček vyjměte a nechte stranou odpočinout. Nádobu na pečení dejte na sporák a výpek na dně uvolněte trochou vody nebo vývaru. Přiveďte k varu a svařte na minimum (nebo klidně až na tuk), zasypte lžící mouky a promíchejte. Přidejte znovu vodu a povařte asi 10 minut. Pokud chcete mít šťávu zcela hladkou, přeceďte ji přes jemné sítko.
Pečený bůček Cuketka

Tipy:

  • Rovnoměrné vypečení kůrčičky: Aby byla kůrčička rovnoměrně křupavá, musí být kůže bůčku zcela v jedné rovině. Pokud nějaký kus vyčnívá výše, vypeče se jako první. Pokud se naopak část bůčku svažuje dolů, vypeče se jen obtížně. Pokud chcete mít jistotu, je potřeba bůček dole seříznout nebo podepřít.
  • Šťáva: Šťávu z masa nemusíte zahušťovat moukou, pokud nechcete. Stačí ji jen povařit, scedit a svařit do zmenšení objemu. Pokud budete zahušťovat moukou a chcete extra luxusní verzi, vmíchejte do ní po scezení lžíci studeného másla.
  • Lepší než Momofuku bůček? Pokud znáte parádní bůček Momofuku Pork Buns, můžete posoudit sami. Rozdíl je tady hlavně ve využití kůže bůčku, která poslouží stejně dobře jako krusta ze soli a cukru v Momofuku verzi.