Vyznáte se v alkoholu? Co znamenají zkratky VS, VSOP či XO

Jak ovlivňuje věk cenu a chuť? 89stocker / Shutterstock.com

Zahlédli jste v obchodě několik koňaků, které vypadají na první pohled stejně, ale jejich cenovky se výrazně liší? Zásadní roli v ceně hrají kromě značek také zkratky uvedené na obalech. Naučte se je číst a pochopte, co v praxi znamenají.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Nejen víno zraje

Nemusíte být odborník přes alkoholické nápoje, abyste věděli, že u většiny druhů roste chuť a kvalita s věkem. Mezi nejdražší lahve vína, šampaňského, brandy, rumu, koňaku, ginu i vodky patří ty, které mají klidně i několik desítek až stovek let.

Některé ročníky jsou mezi sběrateli obzvláště vyhlášené – řadí se mezi ně například Moët & Chandon Bi Centenary Cuvée Dry Imperial 1943 nebo Moët & Chandon Dom Perignon Charles & Diana 1961. I na pultech běžných supermarketů však můžete narazit na kousky s historií, třebaže za největšími poklady musíte zpravidla do specializovaných prodejen. Možná už teď začínáte tušit, že zkratky zmíněné v nadpise budou mít co do činění právě s věkem. A máte pravdu!

Silvestr je jednou za rok – zapijte ho stylově!

Z archivního soudku

Se zkratkami se nejčastěji potkáte na obalu koňaku. Pokud je na něm uvedeno VS (very special), je nejméně 2 roky starý. VSOP (very superior old pale) nebo Réserve má nejméně 4 roky a XO (extra old) nebo Napoleon či Hors d’Age má nejméně 6 let.

Je však nutné si uvědomit, že koňak je v praxi směsí různých ročníků a zkratka se vztahuje k nejmladší složce z nich – například v Hennessy XO najdete víc než 100 destilátů.

  • Vedle uvedených zkratek existuje také několik specialit, jako je například koňak Louis XIII. od společnosti Rémy Martin, v němž najdou vaše chuťové pohárky destiláty ve věku 40 až 100 let – zaplatíte za něj ale přes 63 000 Kč.
  • Ty nejdražší koňaky, jako je Richard Hennessy či L’Espirit de Courvoisier, pak ukrývají složky staré až 200 let.

A co hvězdičky?

Než se začnete na baru chlubit znalostí všech zkratek, myslete na to, že třeba právě XO znamená něco jiného u koňaku a něco jiného u rumu. Pod označení XO spadají rumy s věkem 20 až 35 let. Označení Reserva zase prezentuje zásobu toho nejlepšího, co daný ročník nabídl. Absolutním opakem archivních lahví je pak Agricola – rum, který byl destilovaný pouze pár dní.

Pokud jde o věk, kromě zmíněných zkratek najdete na alkoholu také ročník (zejména v případě vín) nebo hvězdičky. Jejich počet říká, jak dlouho alkohol zrál – třeba taková dvanáctihvězdičková Metaxa má za sebou 12 let v sudu.

Tak na zdraví a šťastný nový rok!

Čím starší, tím dražší

Ceny kvalitních koňaků a destilátů jsou obecně velmi vysoké. Na druhou stranu se ovšem nejedná o alkohol, který byste vypili za jeden večer. Rituál ochutnávání a vychutnávání má k vypití tzv. na ex hodně daleko. Koňak se pije po malých dávkách a jeho chuť by se měla nechat pěkně rozvinout v zadní části úst. Mladší koňaky bývají ostré, ty starší tělnaté, jemné a komplexní.

Že vás popis chuťového zážitku zaujal? Neváhejte se vydat do obchodu – nejdřív si však zkontrolujte slevy na Kupi.cz. Dobrou zprávou je, že kvalitní alkohol si můžete klidně pořídit s předstihem a při správném skladování vám vydrží dlouhé roky. Stačí, aby lahev byla ve vzpřímené poloze a nedopadalo na ni přímé sluneční světlo. Optimální skladovací teplota je kolem 5 až 15 °C.