Luxusní dezert z mikrovlnné trouby, hotový za pouhé 2 minuty

Jako z luxusní restaurace a přitom jej upekla vaše mikrovlnka

Že není pečení dezertů vaší silnou stránkou? Možná máte pravdu, ale co kdybychom vám řekli, že si můžete doma upéct lahodný minidortík, na kterém nemáte co pokazit? Žádné starosti ani pečení v troubě! Vše, co budete na tento dortík potřebovat, je hrnek, mikrovlnná trouba a pár zcela běžných ingrediencí. Mug cake je velice jednoduchý a připravit ho zvládne i malé dítě.

Přečtěte si také

Podzim na zahradě! Jaké rostliny nezapomenout vysadit?
Podzim na zahradě! Jaké rostliny nezapomenout vysadit?

Co je mug cake?

Netřeba v názvu hledat žádné záludnosti – jedná se o dezert v (anebo z) hrnku, který se připravuje v mikrovlnné troubě.

Mug cake je velice jednoduchý

Když máte chuť na něco sladkého, napadne vás upéct si jen tak pro sebe dort? Patrně ne. Ale dortík v hrnku máte hotový do dvou minut. 

Lze připravit nezdravý, ale zato hodně dobrý...

Pokud vás celkový denní příjem kalorií nijak neomezuje, není potřeba přemýšlet, zda si můžete dát víc ořechů, či vynechávat cukr, čokoládu a všechny ostatní dobroty, které zvyšují nejen prožitek z jídla, ale také celkový kalorický profil dezertu.

Takový mug cake se obvykle skládá z pšeničné hladké mouky, cukru, oleje (případně másla), vejce a všeho toho, co do zdravého dortíku nepatří. A aby dortík vyskočil, je potřeba do něj přidat i kypřicí prášek.

I to, co je zdravé, může být chutné

… nebo zdravý, a i přesto dobrý

I zdravý mug cake může být výborný! Cukr v něm ale pochopitelně nenajdete. Zdravé dortíky z hrnku jsou velice oblíbené mezi lidmi, kteří cvičí, zdravě jedí a hlídají si celkový příjem kalorií.

Skládá se ze zdravých surovin

A tak v těchto dortících najdete především zdravé suroviny, jako jsou ovesné vločky (anebo mouka z nich), banán a další ovoce, vejce, jogurt, tvaroh a velmi často také protein (obvykle syrovátkový, pokud není dotyčný vegan anebo nemá problém s laktózou, např. značky Prom-in, Bodylab, Reflex). Stejně tak jako u nezdravého dortíku, i do tohoto patří kypřicí prášek.

Banán bývá obvykle základní složkou zdravých hrnkových dortíků. Ovesné vločky příjemně zvláční, dodá jim příjemně pevnou texturu a osladí je. Dovnitř pak můžete ještě vmáčknout jahody, borůvky a jakékoli ovoce, které máte rádi, případně hořkou čokoládu.

Nahoru můžete umístit jogurt anebo zakysanou smetanu, a to vše posypat oříšky. Příliš kalorické? Možná ano, ale se zdravou stravou se to nevylučuje, i ze zdravých surovin se přibírá, pokud kalorií sníte více, než za den stačíte spálit.

Na trhu se dá koupit nespočet dobrých proteinů, ale ne každý protein je svým složením vhodný

Proč se do zdravých dortíků přidává protein?

Jakou funkci zde má syrovátkový protein? Ten dezertu dodá aroma (může být vanilkový, čokoládový, pistáciový, kokosový apod.), osladí jej (někomu může připadat chuť umělá, protože sypké proteiny jsou slazeny umělými sladidly, které bohužel nedokážou věrně napodobit chuť cukru), ale především se do dezertu dostanou bílkoviny, které jsou pro lidi, kteří cvičí (anebo chtějí hubnout), velice důležité.

Najednou tak získáte jídlo, které je chutné a má vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků. 

Jsou lepší ovesné vločky anebo mouka z nich?

Záleží na tom, jaké ovesné vločky do hrníčkového dortu zvolíte. Naprosto vynikající jsou vločky Crownfield Fine Oat Flakes. Jsou drobounké a velice jemné. Pokud byste si ale koupili obyčejné ovesné vločky, které bývají tvrdší, je lepší je rozemlít na mouku.

Ovesné vločky můžete použít v celku, případně je rozemlít na mouku

A jak se dezerty v hrnku dělají?

Princip je stejný, jen do každého dáte jiné suroviny. Začněme tím ne zrovna zdravým, ale zato vynikajícím!

Čokoládový mug cake

Ingredience:

  • 50 gramů mouky
  • 30 gramů cukru moučky
  • 1 lžíce oleje
  • 70 ml plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku na perník
  • 1 čajová lžička neslazeného kakaa
  • čokoláda
  • ovoce
Těsto můžete nalít do jednoho většího hrnečku anebo do dvou menších misek

Postup:

Vše můžete připravit s vařečkou v ruce, ale použití ručního šlehače bude efektivnější. Jednoduše všechny suroviny smíchejte dohromady. Těsto pak můžete nalít do jednoho většího hrnečku anebo do dvou menších misek. Doprostřed můžete dát ovoce či čokoládu dle libosti, v tomto konkrétním jsou brusinky a bílá čokoláda. Výborná může být i Mozartova koule. Dejte na 1,5 minuty do mikrovlnné trouby. Jezte či podávejte jej až tak po dvou minutách, co jej vytáhnete z mikrovlnky.

Takhle nějak by měl dortík vypadat po vytažení z mikrovlnky

Není třeba dortík nijak složitě zdobit, posypat jej můžete cukrem, kakaem či skořicí. Pokud se rozhodnete jej ozdobit šlehačkou, dejte ji bokem, případně počkejte, až dortík vychladne.

A jaký je chuťový zážitek?

Jen těžko popsatelný! Vážně nebudete chtít věřit tomu, že toto dokázala vaše mikrovlnka. Dortík je velice jemný, čokoláda uvnitř rozpuštěná a jemně nakyslé ovoce osvěžující. 

Dezert není potřeba nijak složitě zdobit

Zdravý mug cake z ovesných vloček

Ingredience:

  • 80 gramů ovesných vloček
  • 20 gramů proteinu
  • 70 gramů jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 celé vejce
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 čajová lžička medu
Po upečení se dezert od misky odlepí

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady přímo v misce lžičkou. Místo jogurtu můžete přidat klidně tvaroh (anebo obojí), kakao, rozmačkaný banán, jiné ovoce či čokoládu.
  2. Neplňte misku až po okraj, ovesné vločky díky kypřicímu prášku vyskočí stejně jako buchty, tak ať vám nepřeteče.
  3. V mikrovlnce pečte cca 2,5 minuty.
  4. Jakmile se dortík upeče, hezky se od stran odlepí, a vy jej tak budete moci vyklopit na talíř.
  5. Vršek můžete ozdobit například jogurtem a když se vám bude zdát dezert málo sladký, polijte jej rozteklým medem.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!