Domácí pleťové masky na pigmentové skvrny a černé tečky z jedlé sody a citronu

Člověk si aplikuje domácí masku na pleť Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

Trápí vás problematická pleť plná nedokonalostí? Vyzkoušejte naše recepty na domácí pleťové masky, které nedají pupínkům a nečistotám šanci. Jejich výroba i aplikace jsou snadné – a výsledky vás překvapí. Nastal čas rozmazlit pokožku tou správnou péčí!

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

1. Pánská maska na mastnou pleť

I muži mají své dny a stejně jako ženy mohou mít různé typy pleti, které vyžadují péči. Mužská pokožka se však od té ženské poměrně liší – kvůli vyššímu obsahu testosteronu je mastnější. Muži tak mohou mít rozšířené póry i sklon k tvorbě pupínků, na druhou stranu jejich pleť stárne pomaleji.

Pokud vás trápí černé tečky nebo příliš mastná pokožka, pomůže jednoduchá pleťová maska z jedlé sody a vlažné vody. Tyto dvě složky smíchejte tak, aby vznikla hustá pasta. Masku nanášejte na čistou pleť, ideálně po horké koupeli, kdy jsou póry otevřené, a nechte ji působit zhruba deset minut. Zbaví vás černých teček i jiných nečistot a pomůže vysušit pokožku se sklonem k mastnotě.

Tip: Po použití masky na mastnou pleť nezapomeňte na následnou péči ve formě vhodného hydratačního krému nebo oleje, které jsou určeny speciálně pro potřeby mužské pokožky.

Pár si v koupelně vzájemně aplikuje masky altafulla / Shutterstock.com

2. Jogurtová maska pro zralou pleť

Mléčné výrobky dokážou divy – vyzkoušejte masku na zralou pokožku se sklonem k začervenání vhodnou pro pány i dámy. Výsledkem její aplikace je vláčná, vyživená a hedvábná pleť.

Lžíci bílého jogurtu v pokojové teplotě smíchejte s lžící medu – pozor, dopředu vyzkoušejte, jak vaše pokožka na med reaguje. Masku naneste na 15 minut a poté její zbytky odstraňte krouživými pohyby pomocí nahřátého, vlhkého obličejového ručníku. Tak se zbavíte odumřelých buněk a vaše pleť bude připravena na další krok péče.

3. Maska proti pigmentovým skvrnám

Pigmentové skvrny jsou nepříjemné, naštěstí však víme, jak si snadno pomoci. Maska s vitamínem C pomáhá bojovat proti pigmentovým skvrnám i akné. Zředěnou citronovou šťávu stačí nanést na pleť nebo ji můžete předem smíchat s bílým jogurtem. Nechte pár minut působit a poté ji šetrně opláchněte z pleti teplou vodou.

Citronová maska vypíná a dodává pleti mladistvý vzhled, díky bělicímu účinku je výsledkem sjednocená pokožka bez problémových projevů. Ale pozor! Citron si příliš nerozumí s citlivou pokožkou.

Citron, jogurt a med, štětec na aplikování masky kazmulka / Shutterstock.com

4. Hojivá skořicová maska

Voňavá skořicová maska s medem přispívá k hojení kožních problémů, je tedy vhodná pro aknózní pokožku. Maska zahřívá, prokrvuje, stimuluje – vaše pleť po jejím použití zůstane oživená a čistá. Stačí smíchat půl lžičky skořice s lžičkou medu. Masku nechte působit několik minut a poté jemně smyjte teplou vodou. Při pravidelném používání se zmírní projevy akné a vaše pleť bude zářit vitalitou.

Tip: Skvělé čisticí a protizánětlivé vlastnosti mají třeba zelený jíl Saloos či marocký jíl Purity Vision. Oba tyto produkty stačí smíchat s vodou nebo květinovým hydrolátem a nanést jako masku. Jíly jsou nejvhodnější na mastnou pleť – ocení je muži i ženy. Koupíte je ve své oblíbené drogerii.

Pět tipů, jak aplikovat pleťovou masku, aby skutečně fungovala

  1. Je důležité, aby nanesení masky předcházelo pečlivé odlíčení a důkladné vyčištění pleti.
  2. Dopřejte si relax a udělejte si na masku dostatek času.
  3. Lépe než prsty se vám bude maska nanášet pomocí speciálních kosmetických štětců, dokážou ji totiž aplikovat ve stejnoměrné vrstvě.
  4. Dodržujte doporučený čas působení.
  5. Sundávání masky je jako obřad. Používejte žínku či houbičku namočenou ve vlažné vodě a vrstvy pomalu smývejte.

Zdroj: Self.com, Healthline.com, Allure.com