Hořká čokoláda je pro zdraví přínosná. Klidně si ji dopřejte

Čokoláda v různé formě Canva

Pro někoho vášeň, pro jiného ďábel. Od svého objevení se čokoláda setkává s obrovskou popularitou. Zároveň je však mnoha lidmi zatracována, protože té vášni lze jen těžko odolat. Možná proto v souvislosti s ní vzniklo tolik mýtů, které ji mají očernit. Jak to s ní tedy je?

Přečtěte si také

ČOI varuje před podvodnými e-shopy. Zboží nemusí do Vánoc vůbec dorazit a vrácení peněz se nedočkáte
ČOI varuje před podvodnými e-shopy. Zboží nemusí do Vánoc vůbec dorazit a vrácení peněz se nedočkáte

Není čokoláda jako čokoláda

Pod slovem čokoláda si mnoho z nás představí regály plné sladkých dobrot v pestrobarevných obalech, které obsahují různé množství kakaa a k tomu často ještě další lákadla, jako oříšky, sušené ovoce nebo karamel. Jenže většina těchto produktů, jakkoli dobrých, nesplňuje parametry pravé čokolády, na kterou se provádějí vědecké průzkumy.

Hlavní složkou čokolády je totiž kakao. A právě toho by v ní mělo být nejvíce, tedy alespoň 70 %. Neznamená to však, že bychom této lahůdky měli sníst kila. Jak řekl švýcarský lékař Paracelsus: „Jed se od léku odlišuje pouze v podaném množství.“

Kakaový prášek na bílém podkladu Canva

Čím víc kakaa, tím víc zdraví prospěšných látek

Co nabízí našemu organismu hořká čokoláda, která obsahuje minimálně 70 % kakaa (čím víc, tím lépe)? Budete překvapeni, kolik živin a prospěšných látek ukrývá.

  • vláknina – pomáhá s trávením a udržuje mikrobiom (tedy střevní mikroflóru) v dobré kondici, čímž nepřímo posiluje i náš imunitní systém
  • železo – součást krevního barviva hemoglobinu, pomáhá okysličovat orgány, čímž zajišťuje jejich správnou funkci
  • hořčík – důležitý pro zdraví zubů a kostí, zároveň působí zklidňujícím způsobem na naši nervovou soustavu
  • měď (100 g čokolády obsahuje až 90 % doporučené denní dávky!) – omlazuje pokožku (je součást kolagenu), zmírňuje křeče
  • mangan (ve 100 g čokolády se ukrývá víceméně denní dávka!) – pomáhá s únavou, aktivuje mozek a zvyšuje odolnost nervů
  • fosfor – důležitý pro činnost štítné žlázy, ale také nervů a pohlavních orgánů
  • draslík – ovlivňuje aktivitu svalů, mění cukr na energii, povzbuzuje střeva
  • zinek – působí na zdraví kůže i jako prevence nachlazení
  • mastné kyseliny (ve správném poměru)

Hořká čokoláda je vhodná i pro osoby, které drží redukční dietu nebo vyznávají low carb stravování (tedy stravování bez sacharidů). 100 g čokolády obsahuje sice 600 g kalorií, ale právě jen malé množství cukru. A zpravidla celou tabulku nesníme, chuť na sladké obvykle uspokojí jedna či dvě kostičky (do 20 g). A ruku na srdce, kdo by si rád zdravě nezamlsal.

Hořká čokoláda na papíru Canva

Hořká čokoláda a její vliv na zdraví

Kam všude koktejl účinných látek ukrytých v kakau, tedy i v hořké čokoládě sahá?

  1. Pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém – údajně snižuje krevní tlak, pomáhá se „špatným“ cholesterolem a pečuje o pevné cévní stěny.
  2. Chrání pokožku před sluncem a zároveň pomáhá s hydratací a prokrvením kůže.
  3. Příznivě působí na činnost mozku (opět prostřednictvím prokrvení).
  4. Zlepšuje náladu i pozitivní myšlení.
  5. Má lehce stimulační účinky, neboť obsahuje látky jako kofein či theobromin.

Dopřejte si kvalitní čokoládu v akci

Pozor na rychlé cukry v nízkoprocentních čokoládách

Jak už jsme naznačili, problém s čokoládou není v čokoládě samotné, ale v jejích náhražkách. Pokud obsah kakaa klesne pod 70 %, množství prospěšných látek se rapidně snižuje, naopak se zde objevují takové, které našemu tělu prospívat nemusí. Samozřejmě jako s každou potravinou i čokoláda může mít své negativní vlivy. Mnoho lidí ji vynechává, neboť na ni svaluje kožní či zažívací problémy. Anebo jim hořká prostě nechutná.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz