Svatomartinské hody napříč Evropou. Co můžete ochutnat ve světě?

Svatomartinská husa s příborem Dar1930 / Shutterstock.com

Mysleli jste si, že oslavy svatého Martina jsou výhradně českou záležitostí? Chyba lávky! Naši evropští sousedé pořádají vlastní podzimní hodování, které je spojené s tradicemi každé země. Jak moc jsou podobné těm našim a vyplatí se vydat se na listopadový víkend za hranice Čech?

Přečtěte si také

Chybějící testery nutí zákazníky otevírat nové výrobky. „Nedělejte to,“ vzkazují obchody

Rozsvícené Německo

Naši západní sousedé tento svátek slaví martinskými průvody s lampiony, po kterých následuje zapalování svatomartinských ohňů. Děti zde chodí na martinskou koledu, za kterou dostávají sladkosti a martinské pečivo ve tvaru husy. Kynuté těsto se sype cukrem nebo zdobí rozinkami.

A i v Německu se velmi často peče klasická husa, která zde však bývá plněná švestkami a jablky. V některých částech země se pak místo ní setkáme s pečivem ve tvaru postavy biskupa Mikuláše z Myry s berlou.

Lampiony s motivy svatého Martina a husy ohanna Muehlbauer / Shutterstock.com

Švýcarská zabijačka

Vydáme-li se do Švýcarska, můžeme na svatého Martina zažít martinské trhy se zabijačkovými hody. Podzim je tady ve znamení vepřových specialit z krve, vnitřností, špeku nebo bůčku. Svatomartinskou tradicí je tlačenka a pečené koleno nebo typické švýcarské klobásy Adrios ve vepřové síťce. I ve Švýcarsku můžeme vidět tradiční průvody, které jsou typické lucernami z vyřezaných řep.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Španělé a Italové pečou kaštany

Ve Španělsku jsou svatomartinské oslavy spojené se zabijačkami, což potvrzuje i místní přísloví: Na každého vepře dojde na sv. Martina. Komu by snad nevoněl bůček, může ochutnat tradiční pražené kaštany, ke kterým se servíruje též salám chorizo. Tradice pečených kaštanů je rozšířena i v Itálii, kde v každé cukrárně uvidíte také svatomartinské sladkosti. Jedná se o piškotové těsto ve tvaru sv. Martina na koni, které je polité čokoládou a štědře zdobené cukrovou polevou.

Pečené kaštany v papírovém sáčku Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Husy ve Skandinávii

Možná vás překvapí, jak moc je tradice s pečenou husou v Evropě rozšířená. Je oblíbená dokonce i v severských zemích a příliš se neliší od té české. Švédové jedí pečenou husu s červeným zelím, jen jako přílohu volí brambory a k tomu si dopřávají ještě klobásu z husích jater. Dánové dávají před husou přednost pečené kachně plněné švestkami a jablky.

V Norsku existuje rčení: Na svatého Martina se ukládá medvěd k zimnímu spánku. Pokud tento den panuje jasné počasí, Norově věří, že je čeká tuhá zima. V Norsku se jako v jediném tradice s pečenou husou příliš neujala a jí se zde spíše vepřové maso.

Na foie gras do Francie

V zemi galského kohouta povědomí o svatém Martinovi sláblo s nástupem reformního náboženství Hugenotů. Tradice svatomartinského posvícení tak vymizela, ale luxusní paštika z husích jater Francouzům zůstala. Pâté de foie gras, jak ji Francouzi nazývají, byla poprvé servírována na dvoře Ludvíka XIV. a už tenkrát byla označována za jídlo králů.

I dnes se jedná o pochoutku, kterou si Francouzi kvůli vysoké ceně dopřávají spíše při speciálních příležitostech. V oblastech Alsaska, které hraničí s Německem, se můžete setkat se specialitami typu plněné husí krky či uzená husí prsíčka, ale i s klasickou pečenou husou se zelím.

Paštika z husích jater na bagetě margouillat photo / Shutterstok.com

Chorvaté slaví až do rána

V Chorvatsku je svatý Martin velmi oblíbenou postavou a oslavy jsou zde bujaré. Křtí se mladé víno, ke kterému se podávají domácí klobásky, ryby, pršut a sýry. Všeobecné veselí doprovází tamburašská hudba, při které hudebníci hrají na několik drnkacích nástrojů.

V severních částech Chorvatska se slaví pečenou husou s těstovinami, škvarky a vinařským gulášem. V listopadovém času se v Chorvatsku pořádají vinařské přehlídky a můžete též navštívit místní vinohrady v Motovunu, Kutjevu a v Međimurji.

Zdroj: Kupi, Expat in Croatia