Svatomartinské hody napříč Evropou. Co můžete ochutnat ve světě?

Svatomartinská husa na pekáči a9photo / Shutterstock.com

Mysleli jste si, že oslavy svatého Martina jsou výhradně česká záležitost? Chyba lávky! Naši evropští sousedé pořádají vlastní podzimní hodování, které je spojené s tradicemi každé země. Jak moc jsou podobné těm našim a vyplatí se vydat se na listopadový víkend za hranice Čech?

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Rozsvícené Německo

Naši západní sousedé tento svátek slaví martinskými průvody s lampiony, po kterých následuje zapalování svatomartinských ohňů. Děti zde chodí na martinskou koledu, za kterou dostávají sladkosti a martinské pečivo ve tvaru husy. Kynuté těsto se sype cukrem nebo zdobí rozinkami.

A i v Německu se velmi často peče klasická husa, která zde však bývá plněná švestkami a jablky. V některých částech země se pak místo ní setkáme s pečivem ve tvaru postavy biskupa Mikuláše z Myry s berlou.

Lampiony s motivy svatého Martina a husy ohanna Muehlbauer / Shutterstock.com

Švýcarská zabijačka

Vydáme-li se do Švýcarska, můžeme na svatého Martina zažít martinské trhy se zabijačkovými hody. Podzim je tady ve znamení vepřových specialit z krve, vnitřností, špeku nebo bůčku. Svatomartinskou tradicí je tlačenka a pečené koleno nebo typické švýcarské klobásy Adrios ve vepřové síťce. I ve Švýcarsku můžeme vidět tradiční průvody, které jsou typické lucernami z vyřezaných řep.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Španělé a Italové pečou kaštany

Ve Španělsku jsou svatomartinské oslavy spojené se zabijačkami, což potvrzuje i místní přísloví: Na každého vepře dojde na sv. Martina. Komu by snad nevoněl bůček, může ochutnat tradiční pražené kaštany, ke kterým se servíruje též salám chorizo. Tradice pečených kaštanů je rozšířena i v Itálii, kde v každé cukrárně uvidíte také svatomartinské sladkosti. Jedná se o piškotové těsto ve tvaru sv. Martina na koni, které je polité čokoládou a štědře zdobené cukrovou polevou.

Pečené kaštany v papírovém sáčku Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Husy ve Skandinávii

Možná vás překvapí, jak moc je tradice s pečenou husou v Evropě rozšířená. Je oblíbená dokonce i v severských zemích a příliš se neliší od té české. Švédové jedí pečenou husu s červeným zelím, jen jako přílohu volí brambory a k tomu si dopřávají ještě klobásu z husích jater. Dánové dávají před husou přednost pečené kachně plněné švestkami a jablky.

V Norsku existuje rčení: Na svatého Martina se ukládá medvěd k zimnímu spánku. Pokud tento den panuje jasné počasí, Norově věří, že je čeká tuhá zima. V Norsku se jako v jediném tradice s pečenou husou příliš neujala a jí se zde spíše vepřové maso.

Na foie gras do Francie

V zemi galského kohouta povědomí o svatém Martinovi sláblo s nástupem reformního náboženství Hugenotů. Tradice svatomartinského posvícení tak vymizela, ale luxusní paštika z husích jater Francouzům zůstala. Pâté de foie gras, jak ji Francouzi nazývají, byla poprvé servírována na dvoře Ludvíka XIV. a už tenkrát byla označována za jídlo králů.

I dnes se jedná o pochoutku, kterou si Francouzi kvůli vysoké ceně dopřávají spíše při speciálních příležitostech. V oblastech Alsaska, které hraničí s Německem, se můžete setkat se specialitami typu plněné husí krky či uzená husí prsíčka, ale i s klasickou pečenou husou se zelím.

Paštika z husích jater na bagetě margouillat photo / Shutterstok.com

Chorvaté slaví až do rána

V Chorvatsku je svatý Martin velmi oblíbenou postavou a oslavy jsou zde bujaré. Křtí se mladé víno, ke kterému se podávají domácí klobásky, ryby, pršut a sýry. Všeobecné veselí doprovází tamburašská hudba, při které hudebníci hrají na několik drnkacích nástrojů. V severních částech Chorvatska se slaví pečenou husou s těstovinami, škvarky a vinařským gulášem. V listopadovém času se v Chorvatsku pořádají vinařské přehlídky a můžete též navštívit místní vinohrady v Motovunu, Kutjevu a v Međimurji.

Zdroj: expatincroatia.com, ervpojistovna.cz, wikipedia.org