Ačkoli se zdá, že ceny potravin v předvánočním období pokračují ve svém růstu, celkové náklady na domácí pečení se letos podle dat Kupi.cz ve skutečnosti příliš nezvyšují. Zdražení některých klíčových surovin totiž výrazně kompenzují akční nabídky, které dosahují neobvykle vysokých slev. U řady položek je možné ušetřit třetinu jejich ceny, někdy dokonce více než polovinu.
Nejvyšší nárůst letos zaznamenaly především vejce, kakao a ořechy. Právě tyto položky se podle nákupních statistik staly největšími „skokany“ směrem nahoru. Oproti loňsku však zlevnilo máslo či cukr, tedy ingredience, které domácnosti při vánočním pečení používají také velmi často.
„V předvánočním období sledujeme silnou snahu obchodních řetězců přilákat zákazníky. U některých produktů jsou slevy opravdu výrazné – někdy i kolem 60 %. Pro rodinný rozpočet to může znamenat úsporu v řádu stovek korun,“ uvádí Monika Kopčilová, datová analytička Kupi.cz.
Dlouhodobě nejžádanější trojice cukroví – vanilkové rohlíčky, perníčky a linecké – se v roce 2025 cenově drží poblíž loňských hodnot. Rozdíly ale vznikají mezi běžnými a akčními cenami, které jsou letos ještě výraznější.
Na jednu dávku z 300 gramů mouky vychází běžné ceny surovin přibližně na 140 Kč. Pokud však domácnosti nakoupí v akci, zaplatí průměrně 95,40 Kč, tedy asi o 32 % méně. Oproti loňským Vánocům jsou akční nákupy mírně dražší, ale bez slev by si zákazníci připlatili ještě výrazněji.
Vanilkové rohlíčky jsou klasikou mezi českým vánočním cukrovím, které by u štědrovečerního stolu určitě nemělo chybět. Na náš recept jsme použili vlašské ořechy, ale klidně je můžete mixovat i s lískovými oříšky či mandlemi pro jemnější chuť.
U medových perníčků zůstává cenovka téměř stejná jako loni – běžná cena kolem 64,50 Kč. Díky akcím se však částka snižuje na 43,80 Kč, což představuje zhruba 32% úsporu. Zajímavé je, že perníčky patří mezi málo druhů cukroví, kde došlo k mírnému meziročnímu zlevnění.
Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, bez nich by to prostě nebylo ono. Různorodé tvary plné slaďoučkého medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. S naším receptem je ale budete mít měkké ihned.
Suroviny na těsto z 210 gramů mouky vyjdou běžně na 75,10 Kč, což je dokonce o něco méně než před rokem. V akci lze stejnou dávku připravit za 50,40 Kč – tedy s úsporou okolo 33 %.
Mezi surovinami, které hýbou letošními rozpočty, najdeme jednoznačného vítěze – vlašské ořechy. Jejich cena za poslední rok vystřelila vzhůru do té míry, že překvapila i dlouhodobé pozorovatele trhu.
Loni přitom za ořechy domácnosti zaplatily zcela jiné částky:
To znamená dramatický nárůst:
Takto výrazné zdražení má několik příčin: slabší úroda v některých evropských regionech, vysoké exportní ceny a zvyšující se poptávka v předvánočním období. Ořechy zůstávají klíčovou ingrediencí pro klasické cukroví, především vanilkové rohlíčky, což jejich dopad na domácí rozpočty dále umocňuje.
Ještě citelněji dopadá na spotřebitele růst cen kakaa, jehož světová cena je historicky nejvyšší. Důvody jsou dobře známé – nedostatek suroviny v západní Africe a dlouhodobé problémy s produkcí v Pobřeží slonoviny.
Podle analýzy Kupi.cz nejvíce pomáhá sledovat ceny u položek, které mají zásadní vliv na výslednou cenu receptu. Výrazné rozdíly letos panují například u:
K nejvýraznějším rozdílům však patří specializované položky:
„Meziroční cenový vývoj je poměrně stabilní, mnohem výrazněji ale letos vnímáme nárůst rozdílu mezi běžnými a akčními cenami. Právě to umožňuje zákazníkům ušetřit i několik set korun, pokud nakupují cíleně a včas,“ dodává Kopčilová.
Redakce se vypravila do několika supermarketů v Praze, Brně a Olomouci, aby zjistila, jak domácnosti reagují na letošní ceny surovin. Z odpovědí je patrné, že lidé letos více než jindy přizpůsobují pečení tomu, co je zrovna výhodně k dostání.
„Upřímně? Sleduju hlavně letáky. Kakao a vajíčka beru jen, když jsou ve slevě. Jinak bych to nechala být a pekla míň. Ale protože pečeme pro děti i rodiče, tak to prostě nějak poskládám podle toho, co je zrovna levnější,“ říká paní Jana z Prahy, která měla v košíku několik balení mouky a cukru.
„Každý rok si říkáme, že nebudeme přehánět, ale stejně dopadne, že pečeme skoro všechno. Když je máslo za dobrou cenu, koupím ho víc a zamrazím,“ popisuje Martin z Brna.
„Ty ceny za ořechy jsou šílené. Tak jsem je vzala jen v akci a dám jich míň. Ale úplně bez rohlíčků být nechci, to by doma neprošlo,“ směje se paní Marie z Olomouce, která peče už přes třicet let.
„Normálně prohlídnu letáky a udělám seznam toho, co se vyplatí. Podle toho se rozhodnu, co budeme péct. Člověk musí být trochu flexibilní, jinak se nedoplatí. Všechno je prostě dražší,“ říká paní Věra z Ústí nad Labem při nakládání vajec do košíku.
Podle Kupi.cz je rok 2025 typickým příkladem, kdy aktivní sledování cen a plánování nákupu výrazně snižuje celkovou finanční zátěž. Zákazníci se stávají uvědomělejšími, sledují dlouhodobé cenové trendy a nakupují strategicky.
Někteří své pečení dokonce plánují podle toho, co je aktuálně v akci a ne podle toho, co měli původně v plánu. Přizpůsobují recepty dostupným cenám nebo volí levnější varianty surovin.
Z analýzy tedy plyne jedno jasné sdělení: kdo chce letos péct výhodně, musí nakupovat chytře. Rozdíl mezi impulzivním nákupem a nákupem podle letáků může v jedné domácnosti během adventu znamenat úsporu několika set korun.
Zdroje: Kupi.cz, Monika Kopčilová