Vlašské ořechy patří k vánočním svátkům stejně jako kapr nebo bramborový salát. Připravuje se z nich nespočet druhů cukroví a stejně tak patří na stůl prostřený pro vánoční pohoštění. Mnoho lidí se spoléhá na zásoby ze zahrady, ať už z té vlastní, od sousedů, nebo od někoho známého. Letos je ale vlašských ořechů výrazný nedostatek.
Pod skořápkami, které slibovaly bohatou úrodu, se letos nezřídka skrývaly jen černající, mazlavé nebo červivé plody. Takové ořechy se často nedají použít a v některých domácnostech tak nezbylo nic jiného než sáhnout po těch kupovaných. Letošní sklizeň v některých oblastech České republiky prakticky nebyla a může za to drobný invazní škůdce, který se šíří zejména v nížinách našeho území.
Vrtule ořechová (Rhagoletis completa) pochází ze Severní Ameriky, odkud se během posledních dvou dekád rozšířila do Evropy. Dnes patří k největším hrozbám pro ořešáky a její šíření výrazně urychluje teplé, suché léto.
Dospělci vypadají jako malé mouchy s pruhovanými křídly. Samičky vyhledávají ještě měkkou zelenou slupku ořechu, do které kladou vajíčka. Larvy pak dužnatou vrstvu vyžírají a způsobují černání, hnilobu a zastavení vývoje plodu. Často vzniká i plíseň nebo úplné vyschnutí jádra.
O problému se zmiňuje také Národní centrum zemědělského a potravinářského průmyslu. V informačním letáku připraveném ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství vysvětluje Ing. Kamil Holý, Ph.D., podstatu napadení:
„Samice kladou vajíčka do oplodí ořechů, larvy se vyvíjejí pouze v oplodí, proto v jiné části ořechů neškodí. Neprokoušou se dovnitř ořechu, ale může se stát, že je ořech mechanicky poničen např. ptáky, larvy zalezou otvorem dovnitř, kde se i zakuklí.“
Stefan_Sutka / Shutterstock.com
Poškození ořechů vrtulí se nikdy neobjeví před červencem, protože až tehdy se u nás začínají objevovat dospělci. Nejvíce škod ale vzniká během srpna a září, kdy larvy nejintenzivněji vyžírají oplodí. Do pevné skořápky se samy nedostanou, ale pokud ji naruší například ptáci, mohou zalézt dovnitř a zakuklit se tam.
Typickým znakem je tmavnutí a rozpad zelené slupky. Oplodí bývá mazlavé, vodnaté a má nepříjemný zápach. Některé plody popraskají, jiné jen zčernají a nejde je tak snadno oddělit od černé slupky. Tento nevábný vzhled ale automaticky neznamená, že je jádro nepoživatelné. Pokud slupka zčernala až později a dovnitř skořápky se nedostaly larvy ani plíseň, jsou plody jedlé. Nevyloupané ořechy pak stačí důkladně omýt, usušit a zkontrolovat chuť. Pokud nejsou žluklé ani hořké, lze je použít.
V příštích letech se ale nespoléhejte na štěstí a proti vrtuli zahajte boj včas. Skutečně účinná ochrana spočívá hlavně v insekticidním postřiku načasovaném na období kladení vajíček. Dospělce vrtule ořechové pak lze likvidovat pomocí žlutých lepových desek, které se zavěsí do větví ořešáku. Díky nim lze také účinně monitorovat výskyt škůdce už ve chvíli, kdy se pokouší naklást vajíčka.
K problematice se vyjadřují i RNDr. Jiří Skuhrovec, Ph.D., a kolektiv v odborném článku v časopise Agromanuál, kde uvádějí:
„V počátcích výskytu nebo na izolovaných lokalitách je účinný sběr a otrhávání napadených ořechů s larvami, což sníží výskyt dospělců v následujícím roce. Napadené ořechy je možné spálit nebo zakopat hluboko do půdy, aby dospělci nemohli proniknout na povrch.“
Somogyi Laszlo / Shutterstock.com
Do řešení problému se mohou zapojit i samotní zahrádkáři. Existuje celorepublikový občanský monitorovací program, který funguje na jednoduchém principu. Majitelé zahrad sledují výskyt vrtule pomocí pastí a předávají informace odborníkům.
Program „Najděte vrtuli ořechovou – staňte se občanským výzkumníkem“ pomáhá vědcům vytvářet podrobné mapy výskytu. Ty pak slouží jak odborníkům, tak běžným pěstitelům, kteří díky nim mohou lépe plánovat ochranu svých stromů.
Projekt zastřešuje tým RNDr. Jiřího Skuhrovce, Ph.D. Na oficiálním webu jeho pracovníci vysvětlují význam spolupráce veřejnosti:
„Naším záměrem je popsat způsob a rychlost šíření vrtule ořechové na území ČR. Tyto informace poslouží při předpovídání šíření invazních druhů z jihovýchodní Evropy. Rychlost šíření dospělců od areálu výskytu larev v ořeších může být desítky kilometrů díky aktivnímu letu za pomoci větru. Protože je rozlišení dospělců vrtule ořechové od jiných druhů vrtulí velmi obtížné, chceme Vaši pozornost zaměřit na sledování přítomnosti larev v ořeších a odhad procenta škodlivosti.“
Když selže domácí úroda a nezbývá než sáhnout po kupovaných ořeších, vyplatí se při výběru věnovat pozornost několika detailům. Vlašské ořechy by měly být na první pohled čisté, suché a bez jakýchkoliv stop plísně. Skořápka by měla být světlejší, pevná a rovnoměrně zbarvená, bez viditelných prasklin či podezřelých tmavých skvrn.
Právě nerovnoměrné zčernání často značí špatné skladování nebo pozdější napadení plísní. U loupaných ořechů je výběr ještě důležitější, protože jsou výrazně náchylnější ke žluknutí. Jádra by měla mít světlou, přirozenou barvu, ne být šedivá nebo příliš tmavá, což může znamenat stáří nebo nesprávné skladovací podmínky.
Důležitým ukazatelem kvality je také vůně. Čerstvé vlašské ořechy voní jemně a příjemně, nikdy po zatuchlině či hořkosti. Při nákupu vyloupaných jader v průhledném obalu snadno poznáte, zda se v balení nacházejí tmavá jádra, která začínají žluknout. Vyplatí se i sledovat datum spotřeby, protože ořechy mají tendenci postupně vysychat a měnit chuť. Zakoupené ořechy pak přesypejte do sklenic, uzavřete a uchovávejte ideálně v lednici.
Zdroje: Najdi.je, Agromanuál, CARC, Zahrádkářská poradna