Je čas vytáhnout zavařovačky a připravit hrnce. Sezóna zavařování se pomalu rozjíždí. Tento tradiční způsob uchování plodin na dlouhou zimu má rozhodně místo i v moderních domácnostech. Tak se do toho pojďte pustit s námi. Připravili jsme si pro vás průvodce zavařováním, který poradí, jak se správně připravit, vyhnout se častým chybám, ale také inspiruje osvědčenými i netradičními recepty.
Zavařování si většina z nás spojuje s maminkami a babičkami. Dnes už z domácností pomalu mizí, dříve ale bylo naprostou nutností. Věděli jste, že první zavařovací sklenice se objevily už v 17. století? Mrazáky tehdy samozřejmě neexistovaly, a tak lidé hledali jiné způsoby, jak uchovat úrodu na zimu. Jedním z nejstarších postupů bylo konzervování pomocí vrstvy vosku.
Ale teď už pojďme na to. Ještě než se vůbec pustíte do samotného procesu zavařování, je potřeba se dobře připravit. Důkladné vysterilizování sklenic je základ. Případné bakterie by totiž mohly zničit veškerou vaši námahu. Podívejte se na návod.
Máte spoustu starých zavařovaček, které už mají lepší časy za sebou? Škoda je házet do koše, raději jim věnujte trochu času a péče. Garantujeme, že budou sloužit ještě roky rokoucí.
Říkáte si, úroda by byla, sklenice taky, ale zavařovací hrnec? Na ten není místo. Nebo ho nechcete pořizovat kvůli jedné příležitosti? Máme pro vás dobrou zprávu. Úplně snadno totiž zvládnete zavařovat v myčce, troubě a třeba i mikrovlnce nebo tlakovém hrnci.
Bojíte se, aby vám zavařené plody vydržely? Podívali jsme se i na časté chyby, které hospodyňky dělají. Ať už je to špatné plnění sklenic, používání i nahnilých kusů nebo nedostatečná sterilizace víček.
Tohle vás asi napadne jako první. Zavařovat se dá skoro jakékoli ovoce, vhodnější je ale to pevné, které není příliš měkké. Klasikou jsou broskve, meruňky, švestky nebo třešně. Zkusit můžete i měkčí druhy, jako jsou rybíz, maliny nebo jahody, zkraťte však dobu zavařování. A věděli jste, že můžete zavařit i meloun?
Druhá varianta je, jak jinak, než zelenina. Sterilizované okurky nemůžou chybět v žádné domácnosti. Zkuste to letos podle našeho jednoduchého návodu, díky kterému se vám zaručeně povedou. Perfektní chuť nakládaček jako od babičky se skrývá i v nálevu, zkuste ho připravit podle našeho osvědčeného receptu.
Okurky by byly, a co dál? Zazařte s nakládanými bramborami, řepou, zavařenými rajčaty nebo neskutečné dobrou domácí verzí omáčky Uncle Ben's.
Měli jste velké oči a navařili moc? Zavařit se dají i zbytky jídel. Pravidla jsou ale jiná než u ovoce a zeleniny, tak si nezapomeňte přečíst správný postup. Ale nejen to, uchovat se tímto způsobem dá perfektně i maso, a to jak syrové, tak pečené. A co s houbami? Jasně, i s těmi to jde. Doporučujeme naprosto luxusní recept na lišky ve sladkokyselém nálevu.
Výroba marmelád a džemů je trochu jiný proces, ale nemůžeme ho vynechat. Zkusíte originální melounový džem nebo angreštový?
Chcete letos vyrobit marmelády bez zbytečné chemie a přidaných látek? Přihoďte v obchodě do košíku místo želírovacích směsí raději citrusový pektin. Má podobné vlastnosti, ale je čistě přírodní, a tudíž bez éček.
Zdroj: Kupi.cz