Kolísající hladina cukru v krvi, únava po jídle nebo neustálá chuť na sladké nemusí být jen nevinnými projevy hektického dne. Mohou být totiž prvním varováním, že vaše tělo ztrácí citlivost na inzulín, což je klíčový hormon pro správné zpracování cukru. Dobrou zprávou je, že s několika chytrými změnami ve stravě, pohybu a každodenních návycích můžete inzulínovou rezistenci nejen oddálit, ale úplně jí předejít. Poradíme vám jednoduché tipy, které můžete do svého života zařadit okamžitě.
Cukr, cukr a zase cukr – téma, o kterém se mluvilo, mluví a mluvit bude. S přibývající důrazností na zdravý životní styl a snahou poukázat na zvyšující se obezitu (v ČR nadváhou trpí až 36 % žen a 49 % mužů) a nemocnost obyvatelstva, je čím dál tím důležitější řešit stravu, její složení a obecně to, jakým životním stylem žijeme. Pokud chceme, abychom byli (my i naše děti) zdraví a žili co nejdéle, je důležité věnovat pozornost tomu, co jíme a jak to jíme, také jak se hýbeme a jak žijeme.
Pozor! Hladinu cukru v krvi bychom sice řešit měli, ale čeho je moc, toho je příliš. V poslední době také přibývá lidí, kteří se na toto zaměřují až příliš, což také není zdravé. Určitě je nezbytné řešit zdraví a stravu, ale rozumně. Takto přistupujte v životě ke všemu.
Pokud vás zajímá, jak si udržet stabilní hladinu cukru, vyhnout se únavě a cítit se zkrátka skvěle, můžete vyzkoušet některý z tipů níže.
Pokud začnete den sladkou snídaní, byť bude absolutně vyvážená, větší množství sacharidů vám vystřelí krevní cukr do nebeských výšin. Můžete to lehce ovlivnit tím, že si dáte záležet na tom, aby vaše sladká snídaně obsahovala velké množství bílkovin, ale i tak je mnohem výhodnější dát si snídani slanou.
S tím souvisí i omezení potravin s vysokým glykemickým indexem. „Vybírejte potraviny, které nezpůsobují prudké výkyvy cukru v krvi. Je to například zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny a bílkoviny. Naopak omezte sladkosti, bílé pečivo a alkohol,“ komentuje pro redakci Kupi.cz výživová terapeutka Lenka Tarasidu.
Nejde jen o to, jak rychle potravina zvyšuje cukr v krvi, ale kolik cukru z ní skutečně přijmete. To vyjadřuje glykemická nálož. V každém jídle by měl být trojpoměr živin, kombinujte proto sacharidy s bílkovinami a tuky. Když k sacharidům, například pečivu, přidáte bílkoviny, například vejce nebo vysokoprocentní šunku a i zdravé tuky, třeba avokádo, zpomalíte trávení a snížíte tak glykemickou nálož jídla. Tím předejdete prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi.
„Je velmi důležité, co ze svého talíře sníte jako první. Vyberte si pro prvních pár soust zeleninu, která pomůže díky obsahu vlákniny udržet stabilní hladinu cukru,“ radí na svém TikToku Rehana Ježková.
Lenka Tarasidu dodává: „Vláknina, například z ovoce, zeleniny, ovesných vloček nebo luštěnin, zpomaluje vstřebávání cukru a zlepšuje reakci těla na inzulín.“
Určitě jste už slyšeli, že pokud chcete udělat něco pro své zdraví, měli byste vyřadit nebo alespoň omezit slazené nápoje a také alkohol, který je pouhými prázdnými kaloriemi. „Slazené limonády a alkoholické nápoje rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a mohou tak přispívat k rozvoji inzulínové rezistence,“ říká výživářka.
Vyzkoušejte tento skvělý mexický salát s tuňákem, fazolemi a avokádem. Přidejte k tomu ještě zeleninu a pochutnejte si nad dobrým a zdravým jídlem.
Snídaňový sendvič je ideální volbou pro milovníky pečiva. Tento sendvič spojuje pěkně propečený chléb s vajíčky, šunkou a bohatou dávkou čerstvé zeleniny, kterou lze sezónně obměňovat. Ať už si ho připravíte k snídani, jako svačinu nebo k lehkému salátu, hodí se ke každé příležitosti.
Jistě jste tato doporučení slyšeli již mnohokrát, ale to bude nejspíš proto, že jsou opravdu velmi důležitá, pokud se chcete cítit dobře a plni energie. „Pohyb pomáhá zlepšovat citlivost buněk na inzulín a snižuje hladinu krevního cukru. Ať už se jedná o kardio nebo silový trénink, stačí 30 minut denně. Nedostatek spánku a chronický stres negativně ovlivňují hormonální rovnováhu. Tím mohou přispívat k inzulínové rezistenci. Neměli bychom na něj zapomínat a také dostatečně relaxovat,“ zakončuje Lenka Tarasidu.
Rehana Ježková navíc radí, abyste si dali před jídlem do vody lžičku jablečného octu nebo vícesložkovou vlákninu, která sníží glukózovou odpověď organismu a sníží pravděpodobnost velkého výstřelu glukózy do krevního řečiště.
Zdroj: Rehana Ježková, výživová terapeutka Lenka Tarasidu, Státní zdravotní ústav, Kupi.cz, Healthline