Křupavý toast, na kterém se rozplývá jemný kozí sýr smíchaný s ricottou, navrchu karamelizované meruňky vonící létem a k tomu pár kapek medu s rozmarýnem. Ideální na víkendový brunch, rychlou večeři nebo když chcete ohromit návštěvu něčím jednoduchým, ale geniálním.
Kombinace toastu s ovocem? To je relativně moderní vynález, který se zrodil v éře food bloggerů a instagramových snídaní. Meruňkový toast má však hlubší kořeny, podobné kombinace najdete v tradičních středomořských kuchyních, kde se sladké ovoce běžně kombinuje se sýry a bylinkami. Co dělá tenhle recept výjimečným, je grilování meruněk. Teplo z nich vytáhne přirozené cukry, které zkaramelizují a vytvoří neodolatelnou chuťovou vrstvu. Moje maminka tomuto receptu říká, že „je to jako, když dáte léto na talíř“.
Věděli jste, že meruňky pochází původně z Číny, kde se pěstují už přes 4 000 let? Do Evropy se dostaly přes Hedvábnou stezku a rychle si získaly oblibu díky své všestrannosti. V tuzemsku máme meruňkovou sezónu hlavně v červenci, kdy jsou nejsladší a nejšťavnatější. Obsahují spoustu beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamin A skvělý pro zrak a pokožku.
Grilováním se jejich nutriční hodnota neztrácí, naopak, tepelná úprava uvolňuje antioxidanty, které jsou pak pro tělo lépe vstřebatelné. A ještě jeden fakt: Meruňková pecka může být v syrovém stavu toxická, takže ji raději nejezte!
Fotokostic / Shutterstock.com
Orientální lilkové ragú s meruňkami je voňavý středomořský pokrm, který je velmi jednoduchý na přípravu a okouzlí vaše chuťové pohárky natolik, že si ho budete chtít dopřávat častěji. Příloha, která se k tomuto pokrmu perfektně hodí, je šafránová rýže.
Udělejte své letní grilování nezapomenutelným s nevšedním dezertem. Toto ovoce se stane perfektním sladkým zakončením hlavního chodu nebo samostatným dezertem při každé příležitosti. Lahodné spojení karamelu a meruněk v kombinaci se zakysanou smetanou dodává celému pokrmu osvěžující letní chuť.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, WebMD