Křupavý toast, na kterém se rozplývá jemný kozí sýr smíchaný s ricottou, navrchu karamelizované meruňky vonící létem a k tomu pár kapek medu s rozmarýnem. Ideální na víkendový brunch, rychlou večeři nebo když chcete ohromit návštěvu něčím jednoduchým, ale geniálním.
Kombinace toastu s ovocem? To je relativně moderní vynález, který se zrodil v éře food bloggerů a instagramových snídaní. Meruňkový toast má však hlubší kořeny, podobné kombinace najdete v tradičních středomořských kuchyních, kde se sladké ovoce běžně kombinuje se sýry a bylinkami. Co dělá tenhle recept výjimečným, je grilování meruněk. Teplo z nich vytáhne přirozené cukry, které zkaramelizují a vytvoří neodolatelnou chuťovou vrstvu. Moje maminka tomuto receptu říká, že „je to jako, když dáte léto na talíř“.
Meruňky: Oranžové zlato, které umí víc, než myslíte
Věděli jste, že meruňky pochází původně z Číny, kde se pěstují už přes 4 000 let? Do Evropy se dostaly přes Hedvábnou stezku a rychle si získaly oblibu díky své všestrannosti. V tuzemsku máme meruňkovou sezónu hlavně v červenci, kdy jsou nejsladší a nejšťavnatější. Obsahují spoustu beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamin A skvělý pro zrak a pokožku.
Grilováním se jejich nutriční hodnota neztrácí, naopak, tepelná úprava uvolňuje antioxidanty, které jsou pak pro tělo lépe vstřebatelné. A ještě jeden fakt: Meruňková pecka může být v syrovém stavu toxická, takže ji raději nejezte!
Fotokostic / Shutterstock.com
Toast s grilovanými meruňkami a sýrem – recept
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: 15 minut
Ingredience
- 2 plátky kvalitního kváskového chleba (asi 2 cm silné)
- 80 g kozího sýra
- 50 g ricotty
- 4 středně velké zralé meruňky
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce másla
- hrst pistácií (neloupané)
- špetka mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
Orientální lilkové ragú s meruňkami
Orientální lilkové ragú s meruňkami je voňavý středomořský pokrm, který je velmi jednoduchý na přípravu a okouzlí vaše chuťové pohárky natolik, že si ho budete chtít dopřávat častěji. Příloha, která se k tomuto pokrmu perfektně hodí, je šafránová rýže.
Orientální lilkové ragú s meruňkami
Grilované meruňky v máslovém karamelu
Udělejte své letní grilování nezapomenutelným s nevšedním dezertem. Toto ovoce se stane perfektním sladkým zakončením hlavního chodu nebo samostatným dezertem při každé příležitosti. Lahodné spojení karamelu a meruněk v kombinaci se zakysanou smetanou dodává celému pokrmu osvěžující letní chuť.
Grilované meruňky v máslovém karamelu
Postup přípravy
- Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Každou půlku nakrojte na tři plátky.
- V misce smíchejte kozí sýr s ricottou vidličkou do hladké směsi. Osolte a opepřete podle chuti.
- Rozmarýn nasekejte najemno a vmíchejte polovinu do sýrové směsi. Druhou polovinu si nechte na ozdobu.
- Pistácie nahrubo nasekejte nožem.
- V pánvi rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte plátky meruněk a grilujte je z každé strany asi 2 minuty, dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat.
- Mezitím si opečte plátky chleba v toustovači nebo na suché pánvi dozlatova.
- Na teplé toasty rozetřete sýrovou směs.
- Navrch naaranžujte grilované meruňky.
- Zakápněte medem, posypte nasekanými pistáciemi a zbytkem rozmarýnu.
- Nakonec lehce posolte mořskou solí a podávejte ihned, dokud je toast ještě teplý.
Tipy pro dokonalý meruňkový toast
- Tajemství skvělého toastu je v detailech. Chléb volte opravdu kvalitní, ideální je den starý kvásek, který má pevnější strukturu a při opékání krásně zezlátne.
- Pokud nemáte kozí sýr rádi, nahraďte ho mascarpone nebo cream cheese, ale kozí sýr dodává toastu tu správnou pikantnost.
- Med můžete ochutit citronovou kůrou nebo levandulí, stačí je smíchat den předem a nechat prolnout.
- Místo pistácií zkuste piniové oříšky nebo mandle. A hlavně: Nebojte se experimentovat s bylinkami. Kromě rozmarýnu se skvěle hodí tymián, bazalka, nebo dokonce máta.
- Pro extra luxusní verzi přidejte na závěr pár kapek truflového oleje, věřte mi, že kombinace meruněk s lanýži je něco, na co nezapomenete!
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, WebMD