Jak dlouho vám v ledničce vydrží čerstvé jídlo? Možná si myslíte, že stačí všechno rychle uklidit a máte vystaráno. Jenže správná teplota v lednici hraje mnohem větší roli, než se zdá. Věděli jste, že většina lidí má ledničku nastavenou špatně? Kolik stupňů je vlastně ideál a co všechno teplotu ovlivňuje? Právě na to jsme se zaměřili. Protože kdo by chtěl vyhazovat zkažené jídlo zbytečně často?
Každý chce, aby mu potraviny, které uchovává v ledničce, vydržely co nejdéle. K tomu je ale potřeba mít ledničku správně nastavenou, respektive teplotu uvnitř, jež je pro udržení čerstvosti klíčová.
Pokud máte dojem, že se vám potraviny příliš rychle kazí a dlouho nevydrží, možná je chyba právě v teplotě uvnitř lednice. Na tuto častou chybu ostatně upozorňuje i studie, v rámci které vědci sledovali průměrnou teplotu až u 10 000 ledniček napříč 16 evropskými zeměmi. Výsledkem je průměrná teplota 6,4 stupňů Celsia, což je vyšší než doporučovaná teplota.
„Optimální teplota pro běžnou chladničku se pohybuje mezi 1 °C a 4 °C. Nad 4 °C se výrazně zvyšuje riziko růstu bakterií, přičemž při teplotě nad 5 °C začíná tzv. ‚nebezpečná zóna‘. Aby se zajistila maximální čerstvost citlivých potravin, jako je maso, mléčné výrobky či hotová jídla, doporučuje se nastavit teplotu na 2–3 °C.
Vzhledem k různým požadavkům na skladování umožňují prémiové modely, jako je například Bosch KFF96PIEP, nastavit rozdílné teploty v jednotlivých zónách, např. hlavní prostor 8 °C, zásuvka na zeleninu 2 °C a zásuvka na maso až –0 °C, což přispívá k lepšímu zachování čerstvosti i flexibility,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Jakub Věneček, specialista na spotřebiče z Brand Experience Center.
Vysoká teplota výrazně urychluje kažení potravin. Teplotní rozmezí mezi 5 °C a 60 °C podporuje nejrychlejší růst bakterií, a proto je pro skladování potravin z hygienického hlediska nejméně vhodné.
ALPA PROD / Shutterstock.com
Není to jen o správném nastavení, ale i dodržování zásad, které pomohou udržet teplotu v lednici ustálenou.
Největšími faktory ovlivňujícími vnitřní teplotu jsou:
Jakub Věneček uvádí, že „některé modely nabízejí funkce SuperCooling a SuperFreezing, které umožňují dočasné snížení teploty. Například po větším nákupu se tím výrazně zkrátí doba potřebná k opětovnému dosažení bezpečné teploty uvnitř spotřebiče a zároveň se ochrání již uložené potraviny.“
Zeptali jsme se odborníka, jak dosáhnout stálé teploty bez nežádoucích výkyvů:
Pro udržení stabilní teploty doporučujeme:
Pokud mrazíte čerstvě připravené pokrmy, nechte je nejprve vychladnout (max. do 1 hodiny při pokojové teplotě, případně pak ještě více vychlaďte v chladničce) a teprve poté vložte do mrazáku. Rychlé zmrazení pomáhá udržet lepší strukturu potravin po rozmrazení a omezuje tvorbu velkých ledových krystalů.
Vershinin89 / Shutterstock.com
Většina českých domácností má doma mrazák, jehož vnitřní teplotě je také třeba věnovat pozornost. Dnešní modely jsou navíc často vybaveny systémem, který umožňuje samoodmrazování.
„Ideální teplota v mrazáku je –18 °C. Pro skladování masa, ryb nebo většího objemu potravin doporučujeme využít funkci SuperFreezing nebo dočasně nastavit teplotu na –22 °C pro rychlé zmrazení,“ říká Věneček a dodává, že pokud nemáte spotřebič s technologií NoFrost, doporučuje ručně odmrazovat minimálně 1× za 3 měsíce. Modely s NoFrost systémem odmrazují automaticky, a údržba je tak výrazně jednodušší.
Další tipy ohledně péče o potraviny v mrazáku:
Pokud se budete řídit uvedenými zásadami, můžete se těšit nejen z čerstvých a chutných potravin, ale dokonce i ušetříte za energii.
Zdroje: Kupi.cz, Science Direct