Nemůžete usnout? Na ovečky zapomeňte, podle vědců je lepší dát si kus sýra

Mladá žena si bere večer z lednice sýr New Africa / Shutterstock.com

Už se vám někdy stalo, že jste si před spaním pochutnali na kousku sýra a hned se vám lépe usínalo a spalo? Podle vědců to má svůj důvod. Některé sýry nám totiž opravdu mohou pomáhat zlepšovat kvalitu odpočinku. V čem spočívá jejich kouzlo? A které druhy jsou před spaním nejvhodnější? Dobrá zpráva – jsou mezi nimi i nízkolaktózové nebo méně tučné výrobky vhodné při dietě nebo hubnutí.

Přečtěte si také

Supermarkety už 2 roky testují zálohování PET lahví a plechovek. Zákazníci si ho prý chválí

Jak (a proč) se dobře vyspat?

Kromě nedostatečné regenerace a odpočinku může být dlouhodobě zhoršená kvalita spánku příčinou řady vážných onemocnění, často se například hovoří o vlivu na kardiovaskulární systém nebo psychiku. Při snaze hubnout zase může být neviditelnou překážkou v cestě za vysněnou postavou, neboť mimo jiné narušuje fungování metabolismu. Někdo si pak usínání usnadňuje pomocí prášků, bylinek či jiných přípravků, podle vědců ale úplně stačí si před spaním dát kus sýra z ledničky.

Proč je sýr vhodný před spaním?

Za vším hledejte esenciální aminokyselinu tryptofan, kterou si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Přesto ji velmi potřebuje. Je totiž zodpovědná za tvorbu serotoninu neboli hormonu „dobré nálady“ a také melatoninu, který zase zásadně ovlivňuje a reguluje spánkový cyklus a jeho kvalitu.

Bohatými zdroji tryptofanu jsou potom kromě masa, ryb, vajec nebo luštěnin také mléko a mléčné výrobky, a to včetně několika druhů sýrů. Proč jsou ale nejlepší zrovna ty? Obsahují totiž také regenerující proteinyvápník, který pomáhá tělu využít tryptofan k produkci melatoninu, zkrátka a jednoduše ideální kombinaci látek potřebných k nerušenému a efektivnímu spánku.

Různé druhy mléčných výrobků na stole v kuchyni Pixel-Shot / Shutterstock.com

Snazší usínání i méně zástav dechu

Kromě toho ale může mít sýr i další benefity. Třeba v boji s některými spánkovými poruchami. Příkladem je loňská evropská studie publikovaná v časopise Sleep Medicine, která zkoumala možný vliv sýrů na snížení projevů apnoe – závažného, přesto poměrně běžného syndromu, při němž pacienti ve spánku přestávají opakovaně dýchat.

Na vzorku 400 tisíc účastníků odhalila, že téměř u třetiny respondentů došlo po večerní konzumaci mléčného výrobku ke snížení výskytu dechových obtíží. Jak už bylo zmíněno, je to dáno i vyšším obsahem proteinů, které mimo jiné pomáhají během noci snižovat vysoký krevní tlak, který často ovlivňuje dýchání a bývá příčinou narušení hlubokého spánku.

„Sýr je bohatým zdrojem základních živin, jako jsou vysoce kvalitní bílkoviny, vápník, mastné kyseliny a další vitamíny, které mají vliv na kardiovaskulární systém i hladinu různých hormonů v našem těle,“ vysvětlila v souvislosti se studií klinická psycholožka Daniella Marchetti, specializující se na chování lidí ve spánku.

Které sýry jsou před spaním nejlepší?

Jednoduše ty, které obsahují hodně bílkovin a vyšší množství tryptofanu. Tučnost v tomto případě nehraje až tak velikou roli. Pokud si proto hlídáte váhu nebo dietní stravu, můžete vybírat i z nízkotučných variant vhodných sýrů.

A které to jsou? K večerní svačince sáhněte do ledničky třeba pro cottage, mozzarellu, parmazán, goudu, čedar nebo sýr švýcarského typu. Poslední zmíněné tvrdé sýry navíc obsahují minimum laktózy. Lepší spánek si proto mohou dopřát i ti, kteří se v jídelníčku tomuto alergenu vyhýbají.

V neposlední řadě platí, že čím je sýr vyzrálejší, tím méně laktózy a naopak více tryptofanu obsahuje.

Žena v supermarketu drží v ruce sýr Caftor / Shutterstock.com

Kolik sýra potřebujeme sníst?

Jako doporučená denní dávka tryptofanu se udává 4–5 miligramů na kilogram váhy člověka. Jedinec se 70 kily by tak měl denně přijmout kolem 300 mg tryptofanu. Takové množství najdeme již v několika plátcích tvrdého sýra, proto je poměrně snadné doplnit potřebné množství přirozeně ze stravy. Bez obav z výrazného navýšení příjmu tuků.

Kolik tryptofanu sýry orientačně obsahují?

  1. Cottage: 160 mg v ¼ kelímku (cca 55 g)
  2. Mozzarella (tvrdá): 146 mg ve 30 g
  3. Parmazán: 150 mg ve 30 g
  4. Čedar: 90 mg ve 30 g (1–⁠⁠⁠⁠2 plátky dle tloušťky)
  5. Gouda: 85 mg ve 30 g (cca 2 plátky)

Tip: K produkci melatoninu napomáhají také sacharidy. K večeři proto sýry můžete doplnit například celozrnným pečivem, luštěninami, vločkami nebo přílohami, jako jsou těstoviny, pohanka či bulgur.

Zdroje: WebMD, ScienceDirect, Health, Healthline