Poctivá znojemská omáčka podle receptu našich babiček. Ta pravá se dělá z hovězího a nakládaček

Znojemská omáčka s masem a 2 kopečky rýže stockfoto / Shutterstock.com

Znojemská omáčka patří mezi naše tradiční jídla. Můžeme bez nadsázky říct, že jsme doslova omáčkovou zemí. Většina z omáček vznikla už v průběhu 19. století a ta znojemská není výjimkou. Skvělou chuť jí dodává kyselá okurka, typická pro Znojmu i omáčku. Jen s tím označením „znojemská“ to není tak jednoduché. Ale vše se dozvíte. Tak jdeme vařit!

Přečtěte si také

Dokonalá perníčková zmrzlina, na kterou zužitkujete přebytky perníčků

Znojemská není omáčka!

Možná vás to překvapí jako nás, ale označení znojemská neodkazuje na omáčku, ale na hovězí pečeni s okurkovou omáčkou. Správný název jídla tak zní „znojemská hovězí pečeně“. Můžete ji samozřejmě připravit z jakéhokoliv masa, ale pak už byste jí neměli říkat znojemská. Znojemská omáčka patří mezi oblíbená jídla u nás i na Slovensku.

Charakteristickou chuť jí dodávají sladkokyselé okurky, typické právě pro Znojmo. Kdy se okurky do Znojma dostaly? Bylo to v roce 1572 a původně je pěstovali mniši v klášteře. Konzervování okurek se pak začalo rozmáhat v 19. století a už v této době vznikly první verze znojemské omáčky.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Koprová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Koprová omáčka

Jak znojemskou omáčku připravovaly naše prababičky?

Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce uvádí recept na omáčku z naložené okurky, která se podávala k hovězímu masu:

Rozkrájej na drobinko kyselou okurku, dej ji do hrnečku, nalej na ni hovězí polívky a vinného octa, dej k tomu trochu skrájeného zeleného kopru a nech to trochu povařit. K zapražení vezmi kousek červené jíšky, kousek do tmavá upáleného a kousek bílého cukru, trochu citronové kůry, rozkloktej to a nech to ještě povařit.“

2 sklenice nakládaných okurek, položené na stole Viktorya Telminova / Shutterstock.com

Recept na znojemskou omáčku

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g slaniny
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 600 g hovězí kýty (nebo jiný kus zadního masa)
  • 6 nakládaných okurek
  • lák z okurek
  • 1 l hovězího vývaru
  • tmavá jíška
  • olej
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Velkou cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky a okurku na kousky.
  2. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Cibuli osmažte na rozpáleném oleji společně s nakrájenou slaninou. Když je cibule sklovitá, přidejte osolené a opepřené na kousky nakrájené maso.
  4. Když se maso zatáhne, přidejte lžíci plnotučné hořčice, zalijte vývarem a nechte zvolna dusit.
  5. Když je maso téměř měkké, přidejte do omáčky nakrájené okurky, ještě jednu lžíci hořčice, nakrájená uvařená vejce, dále můžete přidat i nálev z okurek a potom nechte maso dodusit doměkka.
  6. Znojemskou omáčku zahustěte tmavou jíškou a nechte 10 minut probublat. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.

Zdroje: Kupi, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové